Aquesta finca del carrer de Muntaner, ara propietat de l'Ajuntament, té 6.200 metres quadrats i dos edificis. En sorprèn sobretot l'interior, atapeït de nombroses obres d'art i un mobiliari d'època. L'Ajuntament ha fet un inventari de tot el que s'hi ha trobat i ara falta comprovar què hi falta i reclamar-ho, si cal, per la via penal. Un cop es resolgui aquest tema, la finca es convertirà en un equipament. JOAN PUIGDOLLERS, regidor del districte de Sarrià - Sant Gervasi "En aquesta illa, la ciutat de Barcelona té un sol equipament públic, el Mercat de Galvany. No en teníem cap més. I, per tant, per al districte i sobretot per a aquesta part del barri de Galvany, aconseguir que aquest llegat del senyor Muñoz Ramonet passés a ser d'autoritat dels ciutadans de la ciutat, era un tema clau." El llegat de Julio Muñoz Ramonet inclou també aquest segon edifici, que és on l'empresari treballava. El consistori obrirà un procés de participació ciutadana per decidir quin tipus d'equipament s'hi pot fer. De moment, les dues associacions del barri, que ja han visitat la finca, tenen algunes propostes. IMMACULADA CARDONA, presidenta de l'AV Sant Gervasi Sud "Un, que potser s'haurà de deixar com un museu i l'altre, que és el de les oficines, que és el que veig més viable per fer-hi alguna cosa. Aquí potser una biblioteca sí que s'hi podria fer i, després, algun espai per a gent gran i per a l'associació de veïns." CARME CARMONA, presidenta de l'AV Laforja "Com a associació de veïns vam presentar el 2009 un projecte en què demanàvem que la casa Muñoz fos destinada a museu i a l'arxiu històric de Sant Gervasi. Però jo penso que si ens asseiem tots plegats podrem trobar una bona finalitat per al barri de Sant Gervasi." Perquè els veïns puguin gaudir de l'equipament que s'hi faci encara queda temps. En canvi, segons l'Ajuntament, no es trigarà gaire a obrir-ne els jardins. Primer, però, s'hauran d'adequar per fer-los accessibles a tothom.

L’Audiència de Barcelona va dictaminar el gener de 2009 que el testament de Julio Muñoz Ramonet a favor de l’Ajuntament de Barcelona era totalment vàlid i el Tribunal Suprem ho va ratificar el març de l’any passat. Però no ha estat fins al juliol d’aquest any que el consistori ha pogut accedir al palau on va viure i treballar l’empresari més poderós de la ciutat a l’època del franquisme. Llavors va començar l’inventari de totes les peces i obres d’art que hi havia. En comprovar que hi faltaven, entre d’altres, dos quadres de Goya i El Greco, l’Ajuntament ja ha dit que no descarta recórrer a la via penal per reclamar-les.

Però a més del preuat contingut de la casa de Muñoz Ramonet, que permetria convertir-la directament en museu, la finca, de 6.200 metres quadrats, acull també un altre edifici, on l’empresari treballava, que les associacions de veïns del barri de Sant Gervasi – Galvany esperen que pugui acollir algun equipament per al barri. El consistori obrirà un procés de participació ciutadana per decidir quin tipus de servei públic s’hi pot instal·lar, en una zona on el Mercat de Galvany és pràcticament l’únic equipament públic que hi ha.

L’Associació de Veïns de Sant Gervasi Sud valora la possibilitat de demanar una biblioteca, a més d’un espai per a la gent gran i un altre per a l’entitat. L’Associació de Veïns de Laforja ja va presentar el 2009 un projecte perquè la casa de Muñoz Ramonet es transformés en museu i arxiu històric de Sant Gervasi. Ara volen parlar-ne amb tots els veïns per decidir entre tots quin ús es dóna a tota la finca.

Perquè els veïns puguin gaudir de l’equipament que s’hi faci encara queda temps. En canvi, segons l’Ajuntament, no es trigarà gaire a obrir-ne els jardins. Primer, però, s’hauran d’adequar per fer-los accessibles a tothom.