"Compromiso de derogar la ley cuando cambie la mayoria parlamentaria." Així han començat les intervencions al Congrés de tots els partits de l'oposició, excepte d'UPyD. JOAN BALDOVÍ, diputat de Compromís "Serà una ley que nacerà muerta, que se arrastrará como un zombi." MARÍA GARCIA ÁLVAREZ, diputada d'Esquerra Plural "La llamaran la ley Wert, la breve." Ha estat un debat dur en què el ministre s'ha quedat sol, fins i tot al banc reservat al Govern. L'oposició ha qualificat la LOMCE d'imposició i l'ha titllada de mercantilista, segregadora, de mirar temps passats i recentralitzadora. MARIO BEDERA, diputat del PSOE "Ustedes no negocian, simplemente imponen" Les paraules més contundents les han pronunciat els partitis nacionalistes. MIKEL ERREKONDO, portaveu d'AMAIUR "En Euskal Herria no permitiremos que se imponga esta ley." JOAN TARDÀ, diputat d'ERC "Escuche bien, en Cataluña no aplicaremos, no aplicaremos la ley. Franco intentó matar nuestra lengua y no lo consiguió, usted tampoco." La llei, que es podria aplicar el curs vinent, estableix que el castellà sigui la llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat. També especifica que els directors de les escoles els nomenarà directament l'Administració. Un cop aprovada al Congrés, ara la norma s'enviarà al Senat perquè es tramiti definitivament.

Aprovada al Congrés…

L’aprovació al Congrés dels Diputats ha estat un pur tràmit per a la LOMCE. La majoria absoluta del PP ha donat el vistiplau al text redactat pel ministre d’Educació, José Ignacio Wert. Els populars s’han quedat sols a l’hemicicle. En l’última ronda d’intervencions, tots els grups han criticat la reforma i han avançat que la derogaran tan bon punt canvïi la majoria parlamentària.

A partir d’ara, la normativa inicia la recta final del procés legislatiu. El pròxim pas és passar pel Senat. A la cambra alta pot rebre el suport definitiu o s’hi poden presentar les últimes esmenes. Si es així, el text modificat tornarà al Congrés per a ser ratificat pels diputats.

… suspesa a les aules catalanes

La comunitat educativa ha donat un suspens a la llei Wert des que es va presentar el projecte. De fet, ja abans que s’aprovés al Congrés, s’ha estès per les xarxes socials una convocatòria de concentracions davant de les seus del PP aquest mateix dijous a les 19 h. L’aspecte més polèmic n’és la relegació del català com a assignatura de lliure configuració, i no matèria troncal.

La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya, el sindicat USTEC i l’Associació de Mestres Rosa Sensat van fer una crida a la desobediència per defensar la immersió lingüística a les aules. El mes de maig, el rebuig a la LOMCE es va materialitzar amb una vaga als centres educatius.

La ciutadania va donar l’esquena a la reforma educativa en una concentració a la plaça de Sant Jaume convocada pel conjunt d’entitats Somescola. Milers de persones de totes les edats van reivindicar el model educatiu català.

Des de la conselleria d’Ensenyament, Irene Rigau ha reiterat que la llei Wert envaeix les competències de la Generalitat i que és “inaplicable” a les aules catalanes. CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP van fer front comú per presentar esmenes al projecte del ministre.