Cada quinze dies una vintena de famílies de Ciutat Meridiana vénen fins aquest local per recollir productes bàsics. L'espai s'ha convertit en un banc d'aliments improvisat. El repartiment es fa els dilluns i se n'ocupen els membres de l'associació de veïns. MANUEL CUBERO, AV Ciutat Meridiana "Intentem potenciar que els veïns portin aliments, que sigui un tema solidari, que la gent treballi per trobar solucions a les problemàtiques que tenim. Evidentment no és la major aportació, perquè tenim més de la FAVB, però creiem que és la més important." Aquesta és només una planta d'un edifici on l'Ajuntament projecta crear un innovador centre de fabricació digital, i de fet les obres no s'han aturat. Tot i això, l'administració ha cedit l'espai als veïns temporalment amb la idea d'acabar traslladant l'activitat a un altre local, que ben aviat estarà disponible. Això ha reobert el debat sobre en què s'ha de convertir aquest equipament. Els veïns tenen una proposta molt concreta. MANUEL CUBERO, AV Ciutat Meridiana "Aquí tenim un atur molt elevat, per això volem que sigui un equipament per al barri, un centre de formació professional i formació ocupacional." L'Ajuntament argumenta que el FabLab, com s'ha batejat a aquest Ateneu de Fabricació, respon a l'esperit que reclamen els veïns. La regidora de Nou Barris diu que serà un espai on els joves trobin recursos i eines tecnològiques, per formar-se i engegar projectes emprenedors. IRMA ROGNONI, regidora de Nou Barris "Ajudar-los en els camps en què realment després poden tenir una sortida, no serveix fer una formació que els mantigui en la mateixa situació que fins ara, hem de fer formacions enfocades. Això és una eina de futur i per tant, hem d'explorar totes les vies possibles, no podem perdre aquesta oportunitat." La previsió és que el Banc d'Aliments de Càritas comenci a funcionar al nou local aquest mateix mes, i si les obres s'acaben a temps, aquest edifici es transformarà en el FabLab al gener.

Ciutat Meridiana és un dels barris de la ciutat més colpejats per la crisi. Una realitat que ha fet que els membres de l’associació de veïns s’hagin convertit en autèntics experts a aturar desnonaments i renegociar amb immobiliàries i bancs.

Segons explica Manuel Cubero, un dels membres de l’entitat, la situació lluny de millorar afecta cada cop més famílies. Per això des de l’associació veïnal han impulsat un banc d’aliments provisional que, des de l’agost, reparteix productes bàsics a les persones més necessitades. El repartiment es fa cada quinze dies i fins ara han donat lots a una seixantena de famílies.

Aquest banc d’aliments improvisat s’ha instal·lat en una de les plantes de l’edifici que ha de convertir-se en un centre de fabricació digital. L’Ajuntament ha cedit l’espai temporalment als veïns, però ara ha trobat un local per instal·lar un nou punt de distribució d’aliments de Càritas al barri.

Un espai de formació digital

Els veïns demanen que el nou equipament es converteixi en un centre de formació ocupacional i no en l’Ateneu de Fabricació que preveu l’Ajuntament. L’administració argumenta que l’equipament serà un espai on els joves trobaran recursos i eines tecnològiques per formar-se i poder engegar projectes emprenedors.