Els sindicats se sumen a la vaga general d'educació convocada el 24 d'octubre, però van un pas més enllà i volen que sigui una convocatòria pròpia. Asseguren que faran la força que calgui per oposar-se al deplegament de la LEC (la llei d'Educació de Catalunya) i a l'aprovació de la LOMCE. MARC SANGÜESA, Federació d'Eucació de CCOO "Fa falta una resposta contundent a una amenaça, la de la LOMCE, que pot portar l'educació d'aquest país a temps predemocràtics i això és una de les amenaces més serioses en què ens hem trobat desde la restauració de la democràcia." Els sindicats alerten que el que avui està passant a les Illes Balears amb el decret de trilingüisme impulsat pel president Bauzá, és el que demà pot acabar passant a Catalunya si s'aprova la llei impulsada pel ministre Wert. Però aquesta no és l'única procupació de la comunitat educativa. Les conseqüècies que les retallades estan tenint en la qualitat de l'ensenyament seguirà sent un dels eixos centrals de les protestes. RAMON FONT, membre de l'Assemblea Groga "L'escola pública desde la LEC no es defensa perquè s'introdueixen criteris de privatització que ha copiat la LOMCE , llavors si volem defensar el català hem de defensar també l'escola pública." Estan cridats a la vaga del 24 d'octubre des de les escoles bressol fins a la universitat passant per escoles i instituts i tant centres públics com concertats. Abans de l'aturada, però, ja s'han convocat actes i concentracions diverses.

Els sindicats majoritaris de l’ensenyament fan una convocatòria pròpia a Catalunya perquè entenen que aquí l’amenaça és doble: “La consellera Rigau critica la LOMCE per motius lingüístics però aquí tenim una LEC, que és l’anticipació de la llei Wert en el camí de la privatització i mercantilització de l’educació pública”, ha dit Josep Lluís del Alcazar, de CGT. Juntament amb Comissions Obreres i USTEC-STEs, han convocat la comunitat educativa dels centres públics i concertats a sumar-se a la vaga general del 24 d’octubre i a una manifestació unitària que recorrerà el centre de la ciutat. En espera de saber si la UGT també s’adhereix a la convocatòria, els sindicats criden a una alta participació: “Cal sumar forces, hem d’aconseguir que s’aturi el procés de la LOMCE al Senat. Ja veiem el que està passant a les Illes i a València, aquesta és una llei contrària al model lingüístic de Catalunya”, ha sentenciat la representant d’USTEC-STEs, Ana Elvira Sánchez.

Les referències a la vaga de professors de les Balears han arribat des dels tres sindicats convocants: “El que el PP fa a les Illes Balears és el que vol fer a Catalunya, menystenir la llengua i la cultura catalanes”, ha dit el representant de CGT.  Des de Comissions Obreres també han mostrat un contundent rebuig a la futura llei d’educació que abans que finalitzi l’any vol ser aprovada pel govern central. “Catalunya no ha d’acatar la LOMCE”. Marc Sangüesa (CCOO) considera que “el 24 ens hi juguem moltes coses. Cal una resposta contundent a una llei que amenaça de portar l’educació a temps predemocràtics”.

La vaga del 24-O també serà un termòmetre perquè els sindicats prenguin el pols als professionals del sector i al suport que tindria una convocatòria més àmplia en la línia del que es viu aquestes setmanes a les Illes. Posteriorment a la vaga, hi ha la intenció de celebrar una assemblea unitària en què es decidiran “de forma participativa” les accions a emprendre en el futur. “El 24 ha de ser un primer gran pols que engegui un procés que ens porti lluny”, ha dit Del Alcazar (CGT).

La convocatòria té el suport de tota la comunitat educativa i també de l’Assemblea Groga, que ja ha anunciat que el pròxim 10 d’octubre, coincidint amb l’aprovació de la LOMCE al Congrés, hi ha convocada una protesta a la seu del PP a Barcelona.