Amb consignes contra el govern balear, Barcelona no ha volgut ser menys i s'ha sumat a la gran manifestació que s'ha celebrat a les illes per defensar l'escola en català. Els organitzadors de la concentració agraeixen la mobilització social per aconseguir fer front al govern ilderat per José Ramon Bauzá, que titllen d'autoritari i dèspota. IRENE JAUME, Comitè de Solidaritat amb la Vaga Indefinida de les Illes "Aquest tòrcerbraç que se li ha presentat al govern és històric, la comunitat educativa s'ha plantat davant del govern. I el govern haurà de moure fitxa o realment quedarà molt en ridícul i quedarà com un dels governs més desastrosos de la història de les illes." El sindicat USTEC també s'ha sumat a la convocatòria i ha recordat que la comunitat educativa del principat també té motius per queixar-se. ANA ELVIRA SÁNCHEZ, portaveu d'USTEC-STEs "Aquesta vaga està convocada en motiu de l'atac que s'està fent a les illes sobre la llengua però també per les condicions laborals dels treballadors i en defensa de l'escola pública i aquesta és també la nostra lluita." La plaça de Sant Jaume s'ha omplert amb unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, sobretot de docents i ciutadans originaris de les illes. ASSUMPTA CANAL, mestra "S'està tirant endavant una vaga des de fa molts dies i se'ls ha de donar recolzament de totes les maneres possibles." M. ÀNGELS ROSSELLÓ "Des del poble també s'han fet accions per la caixa de resistència i hi hem participat molt a gust. Estem molt content de la feina que s'està fent i del moviment social que hi ha." Sigui com sigui la concentració ha estat molt familiar i sense perdre l'aire festiu perquè amb música, diuen, les reivindicacions sonen molt millor.

La plaça de Sant Jaume s’ha anat omplint progressivament. Cap a dos quarts de set hi havia prop d’un miler de persones. La Guàrdia Urbana les ha xifrat en 1.500. Moltes duien samarretes de la marea verda amb què s’identifiquen els docents balears en vaga. Han cridat consignes en favor del català a les illes i han demanat la dimissió del president del Govern balear, José Ramón Bauzá.

La majoria dels manifestants eren mestres o professors, molts convocats pels sindicats catalans de l’educació. Però també hi havia ciutadans que se solidaritzaven amb els docents balears en la seva defensa del català a l’escola. Molts eren mallorquins que viuen a Barcelona. “Vivim amb molt orgull la vaga dels docents però alhora ho vivim amb tristesa perquè no podem ser a les illes”, diu una de les assistents a la concentració. Joan Coscubiela, diputat d’ICV, ha assistit a la plaça Sant Jaume i ha assegruat que aquesta vaga de docents “és un moviment conjunt de resistència a què s’han afegit totes les persones que no creuen en aquests governs i que defensen un ensenyament públic sense cap tipus de retallada”

Ja no és la primera vegada que els docents catalans donen suport a la vaga indefinida dels seus col·legues balears. El 16 de setembre passat ja es van manifestar específicament contra del Decret de tractament integrat de llengües (TIL) del Govern balear.  Consideren que el TIL és un atac frontal contra el català i la cultura.

Els docents balears consideren que les darreres mesures adoptades, a l’inici d’aquest curs, pel Govern balear representen un atac sense precedents a les condicions laborals del professorat, a la qualitat de l’ensenyament, als drets de l’alumnat i de les famílies i a la normalització i recuperació de la llengua catalana. Durant la concentració han recordat als assistents que les mesures són per afeblir el català i forçar-ne la desaparició. “No pensem fer cap renúncia” han afegit els sindicats.

A Palma, la manifestació d’aquest diumenge ha aplegat més de 80.000 persones, segons xifres de la Societat Balear de Matemàtiques. Alhora que les convocatòries que hi ha a les illes i la de la plaça de Sant Jaume, se n’han convocat també a Girona, a Lleida i a Manresa. SomEscola, la plataforma d’entitats i membres de la comunitat educativa que defensa el català com a llengua vehicular,  també s’ha afegit a la convocatòria.

La manifestació més multitudinària mai vista a les illes

A les illes Balears, la  manifestació en contra del TIL a Palma ha reunit més de 60.000 persones i s’ha convertit en una de les manifestacions més multitudinàries mai vistes a les illes. També a Eivissa, Menorca i Formentera s’han reunit milers de persones. Les expectatives han quedat desbordades i a la capital balear, el recorregut s’ha iniciat abans de l’hora prevista per evitar la massificació de gent.