L'atur lidera cada vegada amb més força el rànquing dels problemes que els barcelonins veuen a la ciutat. En només un any ha pujat set punts i supera en més del doble la inseguretat, segon problema, i quasi en triplica el tercer, els assumptes econòmics. Però malgrat la crisi, se segueix confiant en la ciutat. Una majoria creu que millorarà i la satisfacció de viure-hi és del 7,7, la nota més alta des de 2004. Satisfacció també en la majoria de serveis municipals. Les biblioteques, la recollida d'escombraries i el metro segueixen sent els més ben valorats i amb més nota. Destaca també l'augment del bus després que les vagues de 2012 en fessin baixar la valoració. El Bicing, en canvi, cau dues dècimes tot i que els usuaris el puntuen més alt. A la part més baixa, l'aparcament és l'únic que suspèn i la seguretat ciutadana assoleix un 5,4. Mai des de 1999 no havia estat tan alta. Però si es posa la lupa per districtes, la inseguretat apareix com a problema principal en vuit dels deu. El soroll s'imposa com a primer maldecap dels veïns de Gràcia i els transports fan el salt al capdavant dels problemes a Sarrià - Sant Gervasi. Respecte a l'any passat, la inseguretat ha baixat a gairebé tots els districtes excepte a Horta i Nou Barris. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Que malgrat aprovar la gent és exigent, és evident. Que hem de fer canvis? Els estem fent. Però les percepcions arribaran quan arribaran". El govern també planta cara amb la valoració que els ciutadans fan de la gestió municipal. El 81% l'aprova davant el 16% que el suspèn. La nota mitjana queda en un 6, la més alta dels últims anys. El toc d'atenció el posa el 40% que creu que l'Ajuntament fa un mal ús dels diners que té, percentatge que baixa i que el govern espera combatre amb més pedagogia.

En tots barris, excepte als de Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, la inseguretat apareix com el problema més greu. En canvi si la pregunta es fa en l’àmbit de ciutat, la principal preocupació per als barcelonins són l’atur i les condicions de treball. Aquesta preocupació ha crescut set punts respecte de l’any passat. En l’àmbit personal dels enquestats, 6.000 persones majors de 18 anys, l’atur també és la principal preocupació. De fet, el percentatge d’entrevistats que declaren que la seva economia familiar ha empitjorat segueix la línia ascendent i ha passat del 66,6% al 68,5%. Des de 2007 el percentatge ha crescut 32 punts.

La gestió municipal aprova

Pel que fa a la gestió municipal, vuit de cada 10 ciutadans l’aproven amb un 6. L’Administració catalana també aprova amb un 5,3 i, en canvi, el govern central suspèn amb un 3,1. Però el consistori admet que li preocupa una altra dada que reflecteix l’enquesta i que és la confiança en l’esfera política. El 12,2% dels entrevistats demanen una millora dels aspectes polítics. Tampoc no aprova la gestió dels diners per part de l’Ajuntament. El 40% de les persones consultades consideren que es gestionen malament o molt malament, i només el 29% creu que es gestionen bé: “És evident que hi ha gent que considera que pels impostos que paga els serveis que rep no són prou bons. Ens hem d’explicar millor, és feina nostra millorar la comunicació amb el ciutadà”, ha dit Joaquim Forn, primer tinent d’alcalde.

L’aparcament suspèn com a servei

Dels serveis municipals, tots aproven amb nota excepte l’aparcament, que suspèn amb un 3,5. Les biblioteques són el servei més ben valorat, amb un 7,6. També ha pujat la valoració del servei d’escombraries que, amb un 7,4,ha tret la nota més alta des que es fa l’enquesta, l’any 1987. El metro treu un 7,4 i el Bicing surt amb una valoració diferent segons si es pregunta a qui n’és usuari (6,7) o a la població en general (5,9).

Les Corts i Gràcia, els districtes més ben valorats

Els veïns de Gràcia i les Corts són els que més bé puntuen els barris on viuen, amb un 8,2 de nota. Però, de fet, tots els barris treuen bona nota i la més baixa, la de Nou Barris i Ciutat Vella, és d’un 7,5, més que notable. A Ciutat Vella l’assignatura pendent continua sent la seguretat. Forn ha recordat les dades de la darrera enquesta de victimització “on la seguretat aprovava. És cert que els veïns exigeixen millores però, de canvis, se n’han fet, la presència d’agents de la Guàrdia Urbana i dels mossos és superior”.