"Obama parla, però no fa res". És el titular de l'última crònica que Marc Marginedas va publicar a 'El Periódico', i ho va fer tot just el dia abans de desaparèixer, el 3 de setembre. Marginedas hi explicava la decepció dels rebels en veure cada cop menys probable que hi hagués una intervenció militar internacional. Només 24 hores després, segons el mateix rotatiu, hi van perdre el contacte. El corresponsal, que havia entrat a Síria l'1 de setembre, "viatjava en cotxe amb el xofer que l'acompanyava quan va ser interceptat per diversos combatents gihadistes als voltants de la ciutat de Hama". Des del Govern espanyol, ja han confirmat que estan treballant per aconseguir-ne l'alliberament. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior "Efectivamente esta persona, este periodista, está retenida por una organización islámica próxima a Al-Qaeda, que pueda, efectivamente, acabar felizmente." Era el tercer viatge que feia a Síria, però no pas la seva primera incursió en zones de conflicte, una experiència de la qual ens havia parlat aquí, a BTV. El mateix Marginedas, però, ja havia alertat de la perillositat de treballar com a periodista a la zona. Conferència de Marc Marginedas gravada per Sicom "Ens podíem moure amb molta dificultat i sempre amb la por de trobar-nos un lloc de control de l'exèrcit o una unitat militar de qualsevol milícia progovernamental." De moment, cap grup n'ha reivindicat el segrest, però des del mateix 'Periódico' remarquen que els gihadistes han fet una crida a capturar tots els periodistes que treballin a Síria. En alguns fòrums d'Internet, diu aquest diari, s'afirma que els periodistes que hi ha a la zona podrien ser espies.

Segons fonts del rotatiu, Marc Marginedas es va posar en contacte per darrer cop amb el diari el dia 4 de setembre. El periodista podria haver estat capturat quan anava amb el seu xofer per una facció de combatents prop de la ciutat de Hama, a l’oest de Síria. Feia tan sols tres dies que havia aconseguit entrar al país, en companyia de membres de l’Exèrcit Lliure Sirià. Precisament les friccions entre els diversos grups rebels, descontents tots ells per la poca ajuda rebuda de l’exterior, ha desencadenat una radicalització en moltes de les seves files, com el mateix Marginedas va advertir en una de les darreres cròniques.

Els islamistes han augmentat la desconfiança cap als periodistes estrangers, sobre els quals hi ha la sospita permanent que actuen com a espies. Al-Qaida, a més, n’està traient profit. Molts insurgents comencen a abraçar amb força les seves tesis i un exemple és, segons relata ‘El Periódico’, el que està succeint a Azaz, al nort del país, on l’anomenat Exèrcit Islàmic d’Iraq i el Llevant, vinculat a l’organització terrorista, han pres el control d’aquesta població fins fa poc en mans dels rebels de l’ELS.

Marc Marginedas tenia la intenció d’investigar sobre el terreny l’atac recent amb armes químiques del govern de Bashar al-Assad. Periodista veterà i compromès, curtit en mil batalles, Marginedas ha rebut, des que s’ha sabut la notícia, el suport de nombrosos companys de professió, que en destaquen la valentia i honestedat. Aquest dimarts, a les 17 h, molts es concentraran per demanar-ne l’alliberament a les portes d”El Periódico’. Tant el Sindicat de Periodistes com la Federació Espanyola de Sindicats de Periodistes (FeSP) han animat a sumar-se a la protesta. També a Twitter la gent ha respost, creant l’etiqueta #MarcTesperem per mostrar la seva solidaritat amb el periodista. Per la seva banda, l’executiu espanyol ha dit que ja hi estan treballant i que han engegat un operatiu semblant al que s’ha activat en altres casos de segrest.