Lliçons militars per començar. Van a càrrec dels mateixos protagonistes de l'època, els miquelets. Dins el seu campament, el regiment de fusellers explica com funciona l'armament. MIQUEL PASQUAL "Això és la Guerra de Successió, van lluitar i van guanyar, i van tenir moltes armes i van perdre molts soldats." JAUME NIETO "Són coses que tenien amagades, que no les coneixíem, i així et poses al dia de tota la nostra història." A la Ciutadella també s'hi recreen fets quotidians del segle XVIII, com els oficis i els costums. En aquesta plaça, podem tastar la xocolata d'una família adinerada. FRANCESCA i FRANCES, xocolaters de 1700 "Els melindros, la xocolata i les neules són ara la nostra especialitat. Ens donen molts diners, com podeu veure. Ho portem d'Amèrica, el gra del cacau, el processem i fem la xocolata." I de personalitats del passat a personatges del futur, com el robot interactiu que dóna la benvinguda al parc. ÁLVARO MARTÍN "Parlem per un tub que tenia i ell ens contesta. Li hem preguntat què li agrada menjar i com es deia, i de quin planeta venia." Tot i la gentada que hi ha al voltant dels escenaris, la Ciutadella és una manera més relaxada de viure la Mercè. CECÍLIA TUR "Altres anys anàvem per la plaça de Sant Jaume a veure els gegants però allà amb els nens, hi ha molta gent, i aquest any hem vingut aquí." Viena, la ciutat convidada, també hi té un espai. A banda dels espectacles dalt l'escenari, els vienesos ofereixen classes de polca i vals al carrer. Els que amb prou feines caminen, també s'hi animen.

“Els altres anys anàvem a la plaça de Sant Jaume per veure les activitats més tradicionals però hi ha molta gent i aquest any hem decidit passar per la Ciutadella”. La Cecília es passeja pel parc amb els seus dos fills. S’hi pot caminar amb força comoditat, tot i que veure els espectacles és més difícil.

Escenaris plens a vessar

A l’escenari de la cascada de la Ciutadella, els visitants amb prou feines aconsegueixen cadira. El poder de convocatòria dels espectacles programats es deixa notar a les 12 del migdia. El ritme vienès puja dalt l’escenari amb la Viena State Opera Ballet School. Els qui s’han perdut el muntatge, al costat els espera una opció més pràctica: classes de vals i polca. El taller es fa a les 12.15 i a les 17.45 h en una de les illetes properes al llac de la Ciutadella.

Submergir-se en la història

Múltiples racons del parc recorden la Barcelona del segle XVIII. Personatges vestits de l’època hi afegeixen el context. Des d’una vídua, un notari o uns xocolaters que han fet riquesa amb el cacau importat d’Amèrica… I en tot període convuls no hi poden faltar els militars. Al campament de miquelets, la gent s’hi aglutina per veure l’exhibició d’armament. “Expliquem com funcionen els fusells, com ens allistem i, en general, quina és la nostra tasca com a regiment”, narra el cap del quarter improvisat.

A l’Umbracle, Rafael de Casanova, Antonio de Villarroel o l’arxiduc Carles descriuen els moments clau de la Guerra de Successió. Una passejada històrica més que completa l’homenatge que la Mercè ret al Tricentenari de 1714.