L'antic hospital de Sant Pau pren forma ja com a campus del coneixement. La transformació del recinte emprèn ja la recta final convertit ara en seu d'organismes internacionals. L'últim en arribar-hi és la Universitat de les Nacions Unides, que s'ha instal·lat al pavelló de Sant Manel. El de Barcelona, centrat en la globalització, la cultura i la mobilitat, serà el primer institut al sud d'Europa dels 12 que té pel món aquesta universitat. Aquí s'hi farà recerca sobre l'impacte de les migracions i els mitjans de comunicació. L'alcalde i el president de la Generalitat han destacat que organismes com aquests són la millor manera de situar Catalunya al món. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona ARTUR MAS, president de la Generalitat A Sant Pau ja hi ha ara les oficines de Casa Asia i l'Insitut Forestal Europeu. El mes que ve hi aterrarà l'oficina ONU Hàbitat i l'agència global de l'aigua, i al gener una delegació de l'OMS. La inauguració de tot el recinte es preveu per a principis de 2014, encara, però amb alguns pavellons sense ús definit ni rehabilitats.

Instal·lada al pavelló de Sant Manuel, es tracta de l’única seu de la universitat situada al sud d’Europa, i aquí a Barcelona centra l’estudi en l’anàlisi dels mitjans de comunicació i l’impacte de les migracions. La universitat la va fundar el 1973 la professora d’estudis i cultura hispànics Parvati Nair, i és el braç acadèmic de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Nair, directora actual, ha afirmat que l’objectiu del centre és contribuir a “la democràcia i els drets humans a través de millorar la comprensió de la cultura i la mobilitat en el context de la globalització”.

Pel que fa al rector de la UNU, David Malone, ha afirmat que Barcelona és “una ciutat global” i l’ONU ha decidit establir la seu a Catalunya perquè la consideren un important “hub” d’Europa. L’Estat espanyol ha fet una inversió de prop de 2,5 milions d’euros en la universitat.

La inauguració del Sant Pau, prevista per a 2014

El Recinte Modernista de Sant Pau, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1997, comença a agafar forma. De moment s’hi han instal·lat les oficines de la Casa Àsia i l’Institut Forestal Europeu, i a partir de l’octubre hi arribaran l’oficina ONU Hàbitat i la GWOPA, l’aliança global de l’aigua. De cara al gener el recinte acollirà una delegació de l’OMS (Organització Mundial de la Salut). Tot i que encara cal redefinir l’ús d’alguns pavellons, es preveu que s’inauguri el recinte a principis de 2014.