A la galeria Joan Prats hi fa un fred... polar. Alicia Kopf hi exposa un treball que ha dut a terme sobre l'exploració dels pols nord i sud durant l'anomenada edat heroica, a finals del segle XIX. De seguida ha vist un paral·lel entre aquests exploradors i els artistes, ansiosos i moguts per la mateixa ambició d'empènyer els límits. ALICIA KOPF, artista "Estem tots una mica perduts en el blanc, buscant una mica el nostre camí, i bàsicament em servia d'excusa per portar a peu de carrer el que és una realitat quotidiana." L'exposició alterna dibuixos, vídeos i documents sobre les expedicions, que moltes vegades van fracassar. Aquí, una sèrie de fotos preses pels mateixos tripulants noruecs del globus Andre, que es va estavellar a Kvit. Van sobreviure durant gairebé dos anys, però els negatius no es van trobar fins a 30 anys després. "Hi ha una sèrie de gestos habituals de la conquesta, com plantar la bandera, en un espai que curiosament és totalment blanc, és totalment buit, i no hi ha una fita geogràfica com un pic. Això m'ha portat a la reflexió sobre què és una conquesta, què és una fita, que és per a un mateix una conquesta." L'Alicia també ha dibuixat directament amb llapis o tinta xinesa sobre les parets de la galeria. Aquestes obres efímeres ens recorden fins a quin punt els pols són uns espais magnífics però fràgils.

Alicia Kopf és una artista gironina que fa molts anys que és a Barcelona però pocs que té aquest pseudònim. Tot va començar quan va llegir una biografia d’Ernest Shackleton, gran explorador de l’Antàrtida, el vaixell del qual es va quedar atrapat en el gel. Va aconseguir salvar-ne la tripulació, i això el va fer un heroi. D’aquí Alicia es va interessar en el concepte d’exploració i va trobar molts punts en comú entre els artistes i els exploradors.

On les foques canten sota la terra

La mostra s’anomena “Seal sounds under the floor”, o sigui “sons de foques sota la terra”. És una de les primeres sensacions que els científics experimenten en arribar a pol nord o sud: sota el gel, hi ha vida. “Això et fa sentir que la terra és molt inestable, i que es pot trencar d’un moment a l’altre“, es meravella Alicia. “Amb aquest títol he volgut portar aquesta sensació aquí, en aquesta galeria que, de fet, és una mica com un iglú amb les seves parets blanques i arrodonides.” Unes parets sobre les quals l’artista no ha dubtat a intervenir: hi ha representat unes vistes panoràmiques dels pols, amb llapis i tinta xinesa.

Una de les sales de la galeria està dedicada a tota la documentació (fotos, vídeos i textos) que va recollir rigorosament per poder després treballar aquesta matèria i deixar anar la seva fantasia i fer créixer aquest cicle, del qual també farà un llibre. Alicia Kopf és un dels artistes seleccionats pel projecte Art nou primera visió, en el qual participen 14 galeries, amb l’objectiu de donar a conèixer el potencial artístic dels joves del país. El projecte culminarà amb una mostra conjunta a la Fundació Tàpies al novembre.