NÚRIA CANAL, directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció "El que exigeixen és un certificat o que estigui en el conveni, conforme aquest nen mai no podrà ser reubicat en una família homosexual. Això evidentment vulnera la nostra llei 3/2005, i evidentment aquí a Catalunya i Espanya els drets, va haver-hi l'equiparació i tenen exactament els mateixos drets a sol·licitar una adopció i a tramitar-la si escau."

El principal inconvenient que posa Rússia és que vol evitar que cap nen nascut al país, després d’una adopció, acabi vivint en una família homosexual. Així doncs, ha exigit a Espanya que garanteixi que cap nen que s’adopti i després s’hagi de tornar a acollir en una nova família, no acabi en una que no sigui heterosexual.

Les exigències russes són, per ara, difícils de complir. Els governs català i espanyol treballen per trobar solucions a la problemàtica de les adopcions, però sempre assegurant garantir que heterosexuals i homosexuals tenen els mateixos drets. Consideren que si accepten aquesta petició, les parelles d’un sol sexe patiran una discriminació.

Per facilitar la resolució del conflicte, el ministeri espanyol rebrà el proper mes d’octubre una delegació de parlamentaris russos. Amb aquest viatge esperen que les negociacions avancin i s’hi trobi una solució al més aviat possible. De fet, mentre no s’hi arriba, la conselleria de Benestar i Família afirma que pressiona tant com pot el ministeri per agilitzar les negociacions.

Una afectació menor

Tot i que el problema ha bloquejat les adopcions de 223 famílies, en els últims 15 anys només el 0,3% dels nens adoptats s’han hagut de tornar a adoptar. És, per tant, una qüestió que afecta molts pocs casos tot i que Rússia és el principal país d’origen dels nens que acullen les famílies catalanes i espanyoles.

Promoure la firma del conveni

La directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Neus Català, ha afirmat també que veuen aquest bloqueig rus com una manera de pressionar el Govern espanyol a firmar el conveni. És al costat dels Estats Units o de França, un dels països amb els quals Rússia encara no ha arribat a la formalització dels tràmits. En el cas espanyol, el conveni que ha de facilitar tots els passos per a les adopcions fa quatre anys que es troba en la recta final.