Un nen de 13 anys entra amb barca a Barcelona enmig del setge. És el protagonista de 'Cicatrius de 1714', un llibre d'Andreu Martín, que narra com un espia porta informació a la Generalitat sobre les tropes felipistes. L'escriptor, aquest cop s'allunya de la novel·la negra, que conrea habitualment. ANDREU MARTÍN, autor 'Cicatrius de 1714' "Escriure novel·la negra o escriure novel·la històrica té un punt comú, que és escriure gènere. El gènere sempre és un joc, un joc que neix entre el lector i l'autor. El lector, que es dirigeix a un prestatge determinat de la llibreria està reclamant alguna cosa. I l'autor ha de saber què se suposa que se li dóna." La guerra de Successió és una temàtica cada cop més habitual, i també buscada entre els lectors. En les llistes dels llibres més venuts fa mesos que s'hi troba 'Victus', d'Albert Sánchez Piñol. Però tampoc no es queden enrere la novel·la del diputat Alfred Bosch o les reproduccions il·lustrades de Guillem Pongiluppi. De fet, els llibreters veuen un increment important d'aquest tipus de llibres en els últims dos anys. MARTA RODRÍGUEZ, cap de Comunicació llibreria Claret "Clar, el ventall cada cop és més ampli i s'han d'anar buscant noves qüestions. Potser la tendència va començar per l'independentisme i ja està una mica, diguem..., treballada per varis autors. I ara es busquen altres aconteixements històrics." Un setge que ja té, fins i tot, propostes per al públic infantil. I és que la proximitat de les celebracions del tricentenari de la caiguda de Barcelona fa que les llibreries, aquests dies, tinguin els prestatges plens de propostes per unir ficció i realitat.

Martín té els seus lectors acostumats a la novel·la negra. Però aquest cop canvia de gènere i es trasllada a la novel·la històrica, si bé també hi ha intriga: el protagonista és un espia de només 13 anys. Aquest és un dels exemples d’una temàtica cada dia més treballada, des d’assajos fins a novel·les o il·lustracions de la guerra, i també llibres infantils. ‘Cicatrius de 1714’ s’adreça a tot tipus de lectors, però sobretot als joves, ja que combina un argument engrescador amb informació històrica. Tot plegat, per explicar de forma didàctica l’origen de la Diada Nacional de Catalunya i les conseqüències de la guerra de Successió.

El fet que en els darrers mesos s’hagin publicat molt els llibres relacionats amb la Diada i el setge de Barcelona podria ser un factor clau per a l’èxit de ‘Cicatrius de 1714’. Però el centenar d’obres que avalen la carrera literària d’Andreu Martín també hi podrien ajudar, i molt. Entre els nombrosos guardons que ha rebut Martín, hi destaca el Premi Hammelt de l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs a la millor novel·la policíaca, el Premi Pepe Carvalho, el Premi Nacional de Literatura Juvenil i el Bancaixa de Narrativa Juvenil, pel llibre que va iniciar la sèrie de la mossa d’esquadra Wendy.

Les novel·les històriques centrades en la Guerra de Successió, com ara la de Martín, es venen molt bé, i la seva sortida continua creixent com més a prop és l’Onze de Setembre. Però n’hi ha d’altres com ara la novel·la d’Albert Sánchez Piñol,’Victus’, que ja des d’abans de Sant Jordi es manté al capdamunt de les llistes dels més venuts. Però no és l’única. Uns mesos abans que el gran èxit de La Campana, el diputat republicà Alfred Bosch ja va publicar un llibre sobre com convèncer una societat, la catalana, de canviar de rei. A més a més, a llibreries com la Claret, un altre dels èxits és el llibre de Guillem Pongiluppi: un recull d’il·lustracions que expliquen tant la guerra com la societat de 1714.

Canvis en el perfil

Un any enrere, l’auge es centrava en aquells llibres que tractaven la independència. Però des de llavors, públic i autors han augmentat i també el ventall de temes que es tracten. Cada cop hi ha més interès per totes bandes en els fets històrics d’ara fa 300 anys. També per als més petits, que tenen cada dia més opcions per conèixer la història catalana i el setge de Barcelona.