Després que el projecte de reforma de les cases barates del Bon Pastor estigués aturat per falta de finançament, sembla que el procés podria desencallar-se el juny de l’any que ve. El projecte havia de començar a principis de l’any passat, però segons informa Europa Press, el procés va estar encallat fins que no es va pactar l’operació de compra de l’antiga Clínica Quirón al Banc Santader, que incloïa el pagament de 45 milions d’euros, 15 dels quals estaven destinats al Bon Pastor.

La presidenta de l’Associació de Veïns del barri, Paquita Delgado, retreu al consistori el retard amb què arriba la tercera execució del projecte i, sobretot, que ho justifiqui per la falta de finançament quan, segons diu, “la ciutat té 60 milions de superàvit i inverteix en zones properes, com el passeig de Gràcia”.

La remodelació de les  cases barates del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, va començar el 2004 amb la intenció de substituir les 784 cases originals, construïdes al voltant de 1920, per 1.000 nous habitatges. Les dues primeres fases del projecte  s’han completat, de manera que 342 famílies ja viuen en bones condicions de vida. Aquest nou edifici preveu reallotjar-ne 46 més, concretament al número 25 del carrer Biosca.

Cases amb mal estat

Les cases barates del Bon Pastor són edificacions d’una sola planta i petites. De fet, són d’entre 30 i 70 metres quadrats i, en molts casos, es troben en estat deplorable, amb humitats provocades per l’antiguitat dels materials. La presidenta de l’associació de veïns explica que el clavegueram és un conducte fet amb totxos que “s’ha anat desfent amb el temps i s’embussa freqüentment”.

Alt nivell d’atur

A tot això, s’hi afegeix el fet que al Bon Pastor hi ha un miler d’aturats, segons les estadístiques de l’Ajuntament de Barcelona del mes de juliol. Per això, els veïns han demanat a la constructora que contracti veïns en atur per realitzar les obres. Segons Europa Press, fonts del consistori han dit que l’Ajuntament pot recomenar-los, però no pas exigir-ho a la constructora. Delgado valora positivament els cursos d’inserció laboral que s’han fet per als joves de la zona, però no els veu útils si no hi ha un teixit laboral que els doni sortida. Per això, proposa “revitalitzar” el sector empresarial del barri com el polígon del Torrent de l’Estadella.

El veïnat també reclama una oficina d’acompanyament als reallotjats que presti ajuda en el trasllat i treballi amb famílies desestructurades en aspectes com “la responsabilitat de cuidar els habitatges”.