Jordi Casanovas ha estat l'encarregat d'escriure i dirigir l''Auca del Born', un espectacle de 42 minuts de durada que recrearà la vida en aquest barri abans i durant el setge de 1714. Ho farà a la manera d'una auca, a través de 48 escenes ràpides que els espectadors també tindran reproduïdes en el programa de mà. La interpretació anirà a càrrec d'una trentena d'actors, que se situaran a diferents punts del jaciment i les passarel·les que l'envolten. Els protagonistes seran una parella jove que convidarà l'espectador a descobrir la vida, els oficis les festes, els jocs o els valors que tenien les famílies del Born abans de 1714. TONI SOLER, comissari dels actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona "Una petita història. Una història de mida humana en el context molt més ampli com és el setge de barcelona, que és un episodi d'una gran força històrica però també dramàtica." Per Casanoves ha estat tot un repte... JORDI CASANOVAS, autor i director de l'Auca del Born "La dificultat ha estat estar en un espai no pensat per fer-hi teatre. És a dir, tota la tècnica l'hem hagut d'afegir: qüestions de sonoritat, d'audio... No està pensat per fer-hi teatre. Però l'avantatge és que tens un espai una escenografia com mai has pogut tenir, com mai has pogut veure." Unes particularitats que faran també que els 500 espectadors de cada sessió se situïn tres metres per sobre de l'escena i els actors. Tothom qui vulgui pot veure l''Auca del Born' del 12 al 28 de setembre. Les sessions seran a les nou del vespre i costaran dos euros. La recaptació anirà destinada a dies entitats socials vinvulades al barri de la ribera: l'Esquitx i la de Solidaritat amb la gent gran.

L”Auca del Born’ no serà una representació teatral convencional. D’entrada, el públic estarà dret i anirà recorrent els espais del centre cultural seguint les 48 escenes de l’espectacle. A més, els espectadors queden a tres metres per sobre de l’acció, de manera que poden dirigir la mirada a les accions que ocorren sota els peus.

L’obra de Jordi Casanovas recrea la vida del Born de 1700. 28 actors es posaran a la pell dels veïns de l’època i s’hi podran veure  els oficis, les festes i jocs que s’hi feien. L’autor explica que a l’hora d’escriure la història, van voler donar protagonisme als barcelonins de l’època. L’obra arrenca l’any 1705 i culmina l’11 de setembre de 1714. Jordi Casanovas explica que d’aquesta manera es veu com evolucionen els personatges i com els va canviar el setge a la ciutat.

La relació entre en Joan i la Marianna és el fil conductor de la història. L’amor entre el fill d’uns peixaters i la filla d’uns importants comerciants és gairebé impossible en el context convuls de la Guerra de Successió.

El jaciment arqueològic del Born serà l’escenari de l’auca. Toni Soler destaca que el barri de la Ribera i el Born van ser també l’escenari dels fets històrics que narra l’obra. Casanovas reconeix que és una escenografia única. Ara bé, l’espai també ha suposat un repte tècnic, perquè no està pensat per a representacions teatrals i un dels esculls que han trobat per fer-ho possible ha estat la sonoritat.

Es podrà veure els 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 27 i 28 de setembre a partir de les 21 h. A més, durant les Festes de la Mercè se’n farà una segona sessió a les 22.30 h. Les entrades per a l’espectacle ja estan a la venda i costen dos euros. L’ICUB destinarà la recaptació a dues entitats sense ànim de lucre del barri de la Ribera, Solidaritat amb la gent gran i Esquitx.

Amb l’estrena de l”Auca del Born’ començarà l’any de commemoració del Tricentenari, que tindrà com a epicentre el Born Centre Cultural. L’espai s’inaugurarà el 9 de setembre.