Laica, lliure, universal, inclusiva i en català. Així ha de ser l'educació pública per als convocants de la marxa. Consideren que s'està desmuntant el sistema que hi havia fins ara i que les lleis proposades pel govern, tant el català com l'espanyol, tenen uns efectes molt clars en l'educació. SERGI ALBERT BUSQUETS "Cada vegada són més alumnes i cada vegada hi ha menys professors i és bastant preocupant." DAVID VÁZQUEZ "Tal com estan les coses actualment sembla que si no tens diners no pots arribar a tenir estudis." MARTA URIEL "Les mesures són diferents en les diferents etapes educatives però el resultat, sigui un atac a la llengua, sigui un atac a les creences, faran malbé l'educació en qualsevol de les seves etapes." El model curricular també està sobre la taula. L'Assemblea Groga denuncia el tractament que reben assignatures com la plàstica o la música, que diuen que estan relegades. I també critiquen el paper que es dóna a les llengües i a la religió. Pares, alumnes i mestres aniran aquest curs a l'una contra unes mesures que van més enllà de les aules. Protesten també per les retallades en personal i pel canvi en el model de gestió del centres, en què augmentarà el poder de la direcció i l'equip de govern. FRANCESC SILVA "Potser ara els professors estaran mñes pendents de la relació que tenen amb el director de l'escola que del seu treball a l'aula." LAURA CONTI "Estar tot un curs treballant amb un company que està fent la mateixa feina que fas tu i que pel fet de ser interí cobri menys és espantós." Les reivindicacions, és clar, també tenen un vessant més econòmic. D'una banda, es reclamen més ajudes per a llibres de text i menjadors, uns diners que han caigut en picat en els darrers anys. De l'altra, es critica el model de finançament imposat. Des de l'Assemblea Groga denuncien que els centres públics puguin obtenir diners de privats. I en aquesta mateixa línia, tampoc no estan d'acord en què se subvencionin les escoles amb segregació per sexes.

La marxa organitzada per l’Assemblea Groga completa aquest dissabte la vuitena i l’última etapa de la ruta, des de Badalona fins a la capital catalana. La mobilització entrarà per l’avinguda Meridiana i baixarà fins a l’Hospital del Mar. Des d’allà, els participants perfilaran la costa de la Barceloneta i pujaran per l’avinguda del Paral·lel fins a la plaça d’Espanya. Al migdia, s’ha fet un dinar popular al parc de l’Espanya Industrial. La jornada ha continuat amb jocs infantils i s’ha conclòs al vespre amb un acte unitari en el qual participaran altres col·lectius en lluita, com la PAH i la FAVB.

Així s’acabarà una mobilització que va arrencar el passat 24 d’agost a Ribes de Freser, la població de la comarca del Ripollès on estiueja la consellera d’Ensenyament. Durant una setmana, els participants han recorregut més de 150 quilòmetres passant per Ripoll, Vic i Granollers, entre d’altres municipis.

Amb aquesta ruta, l’Assemblea Groga no ha aturat les protestes en contra de les retallades en educació durant les vacances lectives. Denuncien la “creixent i implacable precarització, mercantilització i privatització de l’educació pública”. Apunten algunes de les conseqüències més greus de les mesures d’austeritat: l’augment de les ràtios a les aules, les escoles pendents de construcció, l’increment de les taxes per als cicles formatius i els graus i màsters universitaris. Per això, demanen una educació laica, lliure, universal, inclusiva i en català.