La capitalitat i la baixa fiscalitat poden ser dos elements clau perquè en els últims tres anys poc més de mil empreses situades a Catalunya hagin traslladat la seva seu a Madrid, una xifra que suposa el 21% del total que s'hi han registrat des de 2010. Així ho reflecteixen les dades que ahir va presentar el conseller d'Economia madrileny i que des de Catalunya s'han posat en dubte. El president de PIMEC, Josep González, assegura que no tenen constància d'una fuga d'empreses a Madrid però admet que la fiscalitat de Catalunya és molt més alta de la que hauria de ser, i això, diu, és un factor important per localitzar les empreses a un lloc o a un altre. Un argument que comparteix el Cercle Català de Negocis, que diu que aquest informe és la constatació d'un model econòmic, l'espanyol, que s'aboca només a Madrid. En cas d'aconseguir l'estat propi, diuen, la fiscalitat catalana també podrà ser molt més baixa. Pel sindicat UGT, però, aquest no és l'element que defineix el model econòmic català. Sigui com sigui les dades publicades per la conselleria d'economia de Madrid reflecteixen el trasllat, majoritàriament, de seus socials de les empreses i no d'empreses productives, que generen molts més llocs de treball indirectes. Tant patronal com sindicats relativitzen les dades i esperen esperen poder analitzar-les en els propers dies.

En els últims tres anys 1.060 empreses situades a Catalunya han traslladat la seva seu a Madrid, una xifra que suposa el 21% del total que s’hi han registrat des de 2010. Així ho ha explicat aquest dilluns el conseller d’Economia de la Comunitat de Madrid, Enrique Osorrio, que ho ha atribuit sobretot a la baixa fiscalitat.

Segons PIMEC i el Cercle Català de Negocis, la baixa fiscalitat i també la capitalitat que ofereix Madrid, és a dir, les infraestructures de les qual disposa, són dos bons motius per traslladar-hi les empreses. Tot i així, diuen, aquests no són els únics elements importants per localitzar una empresa a un lloc o a un altre. A més, asseguren que cal tenir en compte que estem parlant del trasllat de les seus socials i no d’empreses productives, que creen molts més llocs de treball indirectes.

Segons explica Joan Canadell, secretari general del Cercle Català de Negocis, “el model econòmic espanyol s’ha basat en el fet de construir un gran Madrid, amb grans infraestructures i amb molta més inversió que la resta de les comunitats autònomes”. Per això Canadell assegura que la capital espanyola fa “competència deslleial” a Catalunya, i afegeix que l’única sortida és l’estat propi, perquè “només així Catalunya podria tenir una fiscalitat molt més baixa”.

Per la seva banda el president de PIMEC, Josep González, assegura que no tenen constància d’una fuga d’empreses a Madrid però admet que la fiscalitat de Catalunya és molt més alta de la que hauria de ser, i això, diu, és un factor important per a les empreses, però n’hi ha molts més.

En aquesta línia també s’ha expressat el sindicat UGT, que relativitza la dada i, en espera de poder-la analitzar, creu que cal “apostar pel model productiu català, de qualitat i d’innovació” sense comparar-se amb un altre punt de l’estat en què les empreses hi van per pagar menys impostos.