Diumenge és, tradicionalment, sinònim de botigues tancades, però des de fa mesos alguns comerços del centre i de punts turístics han convertit l'últim dia de la setmana en una nova jornada de negoci. El carrer de Ferran i de la Portaferrissa són alguns dels que concentren més comerços oberts i aprofiten la gran quantitat de turistes que hi passen per fer calaix. ALBA ARIAS, dependenta "Fa que tinguem més negoci perquè en altres zones de la ciutat no hi ha tendes obertes. Aleshores, saben que si han passat per aquí en algun moment i van a una altra zona on no hi ha res, després tornen cap aquí, perquè saben que hi ha negocis i de diferents coses." La legislació és poc clara. Fa un any el Govern central va liberalitzar els horaris comercials, però la llei catalana, ara recorreguda al Tribunal Constitucional, és més restrictiva i no permet apujar la persiana els diumenges. Amb aquesta pugna de competències, la Guàrdia Urbana ara per ara no multa els comerciants que decideixen obrir, però sí que ho havia fet en el passat. Això sí, n'hi ha que asseguren que els sortia a compte obrir fins i tot havent de pagar una multa. La imatge dels comerços oberts en alguns carrers de Barcelona contrasta amb la d'una de les vies comercials més potents de la ciutat, l'avinguda del Portal de l'Àngel. Aquí totes les botigues estan tancades, totes les persianes abaixades, menys una. Aquesta camiseria és l'única botiga on els turistes poden comprar avui. Per a molts visitants una decepció, perquè esperaven poder marxar de Barcelona carregats de bosses. ANTONIA, turista sevillana "Venimos de un crucero y da la casualidad que el día que hemos llegado es un domingo y entonces nos hacía falta para últimas compras, nos hacía falta que hubiese estado abierto." OLGA RICHARD, turista peruana "Las pocas tiendas que estaban abiertas estaban llenas de gente y toda la gente ha comprado algo, como yo también compré algo porque era lo único que estaba abierto." MARIA JOSEP GUIRADO, turista gironina "Comerços oberts sempre vol dir guanys a la butxaca. Tot el que està tancat vol dir que no. Això és com els turistes: turista que no ve, turista que no ingressa." SIRINA CHURKO, turista russa "Com que Barcelona és una gran ciutat, em pensava que les botigues no estarien tancades, com passa en altres ciutats d'Europa." De moment a l'avinguda del Portal de l'Àngel no hi podran comprar. Aquí, i també als barris, la situació que es repeteix és aquesta: persianes abaixades i dia de descans per als botiguers.

Des de fa uns mesos, alguns comerços del carrer de Ferran o de la Portaferrissa obren els diumenges. La imatge de turistes comprant en aquests espais contrasta amb la del passeig de Gràcia o l’avinguda del Portal de l’Àngel, on la majoria de botigues mantenen la persiana abaixada. També als barris menys cèntrics de la ciutat els establiments continuen tancats l’últim dia de la setmana.

Pugna de competències

La legislació sobre si les botigues poden obrir o no ,és poc clara. L’any passat el Govern central va aprovar la liberalització dels horaris comercials, una llei que la Generalitat va mirar de bloquejar. Segons la llei catalana, en general, els establiments comercials poden obrir 72 hores setmanals, entre les 7 i les 22 h, de dilluns a dissabte. Tenen l’obligació de tancar diumenges i festius no autoritzats específicament.

El pols jurídic entre totes dues administracions deixa en dubte si els comerços poden obrir o no. Amb la pugna legal pel mig, els botiguers que opten per apujar la persiana asseguren que últimament la Guàrdia Urbana ha optat per no multar-los encara que obrin en diumenge.