Un de cada quatre barcelonins asseguren haver estat víctima d'un delicte o almenys, els lladres ho han intentat. Són xifres de l'any passat i suposen un aaugment del 1,1% respecte al mateix període de 2011. Es trenca, per tant, la tendència a la baixa que hi havia fins ara. Més que els delictes, el que pugen són les temptatives. És a dir, la gent que diu que li han intentat robar el mòbil o la bossa de mà. Unes dades que contrasten amb les de la policia. Segons els Mossos i la Guàrdia Urbana, la delinqüència a Barcelona ha anat a menys. JOAQUIM FORN tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat Per tipus de delictes, el rànquing l'encapçalen els que afecten la seguretat personal: els furts o intents de furt, les amenaces o les estrebades, entre d'altres. El segueixen, de lluny, els que afecten els vehicles. I aquí, destaquen, els robatoris de bicicletes. JOAN DELORT gerent de l'Àrea de Prevenció, Seguretat i Mobilitat De tots els delictes o temptatives de delicte que es van cometre a Barcelona el 2012, només se'n van denunciar el 35,6%. Són cinc punts menys que en el mateix període de 2011. Una xifra que des de l'Ajuntament han justificat així. Posant la lupa sobre els districtes, Ciutat Vella, l'Eixample i Sants tornen a estar per sobre de la mitjana. La gent que hi viu diu que ha estat víctima de més delictes o almenys, de temptatives. En canvi, a la part baixa s'hi situen Nou Barris i Sant Andreu. L'enquesta també pregunta per la sensació de seguretat que tenen els barcelonins, que donen una nota d'un 6,2 al global de la ciutat. Són xifres, si fa no fa, similars a les de 2011. I passa el mateix amb els nivells de civisme.

Un 25,3 % dels barcelonins van ser víctimes d’un delicte durant 2012, segons l’enquesta de victimització de Barcelona que ha presentat aquest dilluns el tinent d’alcalde de Seguretat, Joaquim Forn. La xifra reflecteix un augment d’1,1 punts respecte a l’enquesta de l’any passat i situa el percentatge tres dècimes per sota del de 2009, en què es va registrar un augment de cinc punts.

“Augmenten més els intents que els fets”, ha assenyalat el regidor, que ha explicat que per això els resultats de l’enquesta contrasten amb els dels escorcolls policials i altres estudis, que indiquen un descens del nombre de delictes a la ciutat. Per tipus de delictes, els més nombrosos són els que afecten a la seguretat personal. És a dir, els furts o intents de furt, les amenaces o les estrebades, entre d’altres. El segueixen, de lluny, els que afecten als vehicles. En aquest capítol hi destaquen els robatoris de bicicletes.

L’informe evidencia també que l’índex de denúncia ha caigut al nivell més baix dels últims quatre anys i s’ha situat en el 35,6%, prop de cinc punts per sota de 2011.