La queixa contra la presència excessiva de turistes a la ciutat s’expressa ara amb un compte anònim de Twitter en clau d’humor adreçat directament als visitants estrangers. Es diu Barcelona Turisme i té la façana de la Passió de la Sagrada Família com a imatge de perfil. Sota el lema “Barcelona, posa’t guiri”, @BCNTurisme no ofereix la millor imatge turística de la ciutat sinó que es presenta parlant de samarretes suades, xancles i mitjons, aglomeracions de visitants rossos i rosses… tot allò que l’autor o autors d’aquest compte detesten dels turistes que passegen per determinades zones de la ciutat.

Per desincentivar l’arribada de més turistes a Barcelona, el primer que intenta @BCNTurisme és treure valor als principals atractius turístics de la ciutat: argumenta que la Sagrada Família no està acabada, que aquest estiu no farà sol i, fins i tot, que Cobi i Floquet de Neu són morts. Diu que Barcelona és un parc temàtic i que els tiquets per a la temporada d’enguany estan esgotats. Alhora recomana alternatives on gaudir de la platja (Benidorm), fer turisme cultural (Madrid), tastar el millor pernil (Extremadura), el millor marisc (Galícia) o menjar una bona paella (València).

Però la majoria de missatges d’antipromoció turística se centren a generar entre els possibles visitants la por a ser atracats al carrer, tant durant la nit com a qualsevol hora del dia. Per reforçar aquest missatge, hi ha mencions i accessos directes al grup que des de fa anys denuncia a les xarxes socials els casos de turistes a qui els han robat a Barcelona.

L’autor de Barcelona Turisme també insisteix que la majoria de barcelonins no parlen ni entenen l’anglès, i posa com a exemple els seus propis errors quan publica missatges en aquest idioma.

El compte @BCNTurisme es va obrir el 9 de juny passat i, des de llavors, ha guanyat més d’un miler de seguidors. Malgrat les contínues crides als turistes perquè es quedin a casa o bé optin per altres destinacions, és poc probable que cap visitant potencial de la ciutat s’hagi fet enrere per aquests comentaris. El que sí ha aconseguit és revifar a Twitter el debat sobre el model turístic de la ciutat. Cada cop són més els veïns farts de la presència de turistes als seus barris que s’adrecen a @BCNTurisme per denunciar determinades pràctiques i avantatges al seu parer injustificats que la ciutat ofereix a les persones que hi estan de visita. Fins i tot l’alcalde, @XavierTrias, ha interactuat amb @BCNTurisme per defensar tot allò que l’activitat turística aporta a la ciutat i la seva proposta per fer-la sostenible.

També hi ha hotels i marques de productes turístics que segueixen @BCNTurisme o s’hi adrecen per intentar promocionar els seus productes o serveis, sense adonar-se del veritable sentit d’aquest compte de Twitter.

El fals compte de Barcelona Turisme a Twitter no deixa de ser una broma carregada d’intenció però, per si de cas, el veritable perfil de Turisme de Barcelona s’identifica clarament en la seva descripció com a “perfil oficial”. En tot cas, la confusió es pot donar pel fet que aquest perfil oficial té una adreça similar, @BarcelonaTurism, i amb un nom que, de fet, no és correcte ni en català (hauria de ser @BarcelonaTurisme) ni en anglès (seria @BarcelonaTourism). No sempre és fàcil trobar el nom i l’adreça idonis per identificar-se a Twitter.