La reobertura de l'escola Bressol El Roure ja té data. Serà el proper 12 de setembre, un cop s'hagin acabat les obres de millora necessàries després que el mes d'abril es detectessin fins a 10 casos de lipoatròfia semicircular en nens i 6 en treballadors, una xifra que avui l'Ajuntament ha rebaixat fins a 2 casos confirmats en nens i 2 en adults. La biblioteca Agustí Centelles, on s'hi van detectar 12 casos més, reobrirà el proper 2 de setembre i el Centre Cívic ho farà a mitjans d'octubre perquè encara no ha iniciat les actuacions de millora. Però tot i les reformes l'Ajuntament segueix insistint en què tots aquests treballs només són mesures de millora dels materials que generaven dubtes. GERARD ARDANUY, regidor del districte de l'Eixample "L'edifici no està malalt. Caldrà esperar l'informe definitiu de l'Agència de Salut Pública per determinar les causes exactes d'aquestes situacions. Sense informe és difícil establir causa efecte. Hem actuat sobre els elements que podien generar dubtes i ara ja està tot bé, amb garanties". Les principals millores tècniques que s'han dut a terme tant a l'escola com a la biblioteca han estat el canvi de terres per aquest nou material que evita que s'acumulin corrents estàtiques. També s'ha millorat la ventilació, incoroprant finestres que obren a l'exterior, i s'ha renovat la instal·lació elèctrica i el mobiliari. NÚRIA PUJADAS "Totes les actuacions que s'han fet en aquest equipament sumen un cost aproximat d'uns 600.000 euros. Una inversió que arriba només dos anys més tard de la inaguració de l'edifici." Qui també segueix a l'espera de l'informe definitiu són les famílies amb fills afectats. Agraeixen la predisposició de l'Ajuntament per arreglar la situació, però diuen que caldrà comprovar les millores a partir del setembre. Les qui ho vulguin podran seguir portant els seus fills a El Roure ja que tindran una plaça garantida. De fet, no s'ha obert el procés de preinscripció en aquest centre, però si no s'omplen les places s'obrirà el procés de matrícula a les famílies que estiguin en llista d'espera per a les escoles de l'entorn.

Els obrers treballaran tot l’estiu perquè el 12 de setembre els infants puguin tornar a l’Escola Bressol i els veïns del barri puguin tornar a fer ús de la Biblioteca Agustí Centelles a partir del 2 de setembre. Així ho ha confirmat aquest dimarts el regidor d’Educació i del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, que ha donat dades noves sobre les persones afectades per lipoatròfia semicircular, i n’ha rebaixat la xifra respecte de les darreres dades fetes públiques el mes de juny. Segons Ardanuy, els especialistes de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) n’han confirmat un total de 15 casos, dos de treballadors de l’escola bressol, dos més d’infants, i 11 casos dels treballadors de la Biblioteca Agustí Centelles, dels quals tres han estat donats d’alta i vuit evolucionen favorablement.

Encara hi ha almenys sis casos d’infants amb símptomes de lipoatròfia que no han estat diagnosticats i també s’han detectat afeccions similars entre els empleats del Centre Cívic Urgell i la ludoteca que es troba en el mateix edifici. En aquest cas, però, l’ASPB encara no ha confirmat el diagnòstic. També aquests dos espais romandran tancats des de l’agost fins al setembre i durant aquest temps s’hi faran obres “per descartar qualsevol sospita”, ha dit Ardanuy. L’obertura del centre cultural i la ludoteca està prevista per al mes d’octubre, època en què habitualment comencen les activitats.

Tot i que el regidor del districte ha negat que l’edifici que acull els equipaments en obres estigui malalt, ha reconegut que els informes previs hi han detectat algunes anomalies i ha matisat que cal esperar les conclusions de l’anàlisi que elaborarà l’Agència de Salut Pública. Gerard Ardanuy, però, ha explicat que els treballs s’estan portant a terme per “evitar que hi hagi dubtes sobre l’estat de l’edifici i oferir les màximes garanties” i ha afegit que “el procés s’ha portat a terme amb transparència, de forma conjunta amb les famílies i incorporant-hi elements tècnics que aquestes havien aportat”.

Les obres costaran 600.000 euros

Dos anys després de la inauguració, el consistori haurà d’invertir més de mig milió d’euros a remodelar l’edifici que acull aquests quatre equipaments de l’Eixample. Les intervencions consisteixen, majoritàriament, a instal·lar nous paviments que neutralitzin les càrregues electroestàtiques, millorar els sistemes de ventilació i aire condicionat per aconseguir nivells òptims d’humitat, renovar-ne les instal·lacions elèctriques i substituir una part del mobiliari per peces que dissipin l’electricitat estàtica, per exemple, cadires no conductives.

Un cop finalitzats els treballs, l’Ajuntament preveu reobrir la biblioteca, tancada des del 17 de desembre de 2012, i l’escola bressol, que es va clausurar de forma preventiva el 15 d’abril passat. El regidor de l’Eixample ha confirmat que els serveis jurídics del consistori treballen per buscar responsabilitats que permetin rescabalar el cost de les obres.

Les famílies que ho vulguin podran marxar

Pel que fa al proper curs, Gerard Ardanuy ha explicat que “per precaució, el centre no es va obrir a les llistes de preinscripció de les escoles bressol” fins que no hi haguessin garanties que l’edifici estaria en bon estat. Amb les obres que s’estan portant a terme, Ardanuy considera que es resol el problema, i assegura que “les famílies que vulguin continuar conservaran la  plaça, i les que vulguin marxar podran fer-ho” sense cap tipus de pressió. El regidor del districte de l’Eixample, també responsable municipal d’Educació, ha afirmat que en cas que marxin algunes famílies s’obrirà la inscripció a les persones de l’entorn que estan en llista d’espera.