JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Un dels punts més importants d'aquesta adquisició és que ens permet conèixer la correspondència dels botànics d'aquell moment i això ens permetrà saber no només el que ens arribava aquí sinó, sobretot, el que s'enviava des de Barcelona."

El fons del Gabinet Salvador es va reagrupant. L’Ajuntament ha adquirit per 50.000 euros 500 peces i més d’un miler de documents. El conjunt recull llibres, mapes, cartes, minerals, fòssils, fragments geològics, ampolletes de vidre i reproduccions de fruita amb ceràmica. Els propers mesos es farà un inventari de l’adquisició, es retaurarà i s’agefirà a la col·lecció principal que es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona. Un cop indexat el material, es podrà saber si la col·lecció està completa.

Actualment, l’Institut Botànic conserva bona part de la col·lecció: 1.346 volums, un herbari amb milers d’exemplars i documentació. El Gabinet Salvador és una de les poques col·leccions d’història natural europees que està localitzada en la pràctica totalitat. La majoria de gabinets científics van desaparèixer o es van dispersar. Els objectes, documents i mostres que conté són testimoni de la investigació científica dels segles XVII, XVIII i XIX. A més, recull objectes de Catalunya, la península Ibèrica, França, Anglaterra, Itàlia, l’Europa Central, Amèrica, Sud-Àfrica, Anatòlia i l’Índia.

El Gabinet Salvador va ser el primer museu obert al públic de la ciutat. Es va posar en marxa el 1626 i va tancar l’accés públic el 1855.

L’Institut Botànic s’afegirà als actes de commemoració del Tricentenari amb una exposició dedicada a aquesta col·lecció, “Salvadoriana. La col·lecció Salvador d’història natural del segle VIII”. La mostra es podrà visitar des de l’abril fins al desembre de l’any que ve.