El relat d'Ester Quintana ha durat poc més d'un quart d'hora. Temps suficient, però, per deixar clar les seqüeles que pateix des que va perdre l'ull. Segons els forenses, per l'impacte d'una pilota de goma. ESTER QUINTANA, víctima "Què comporta la lessions? Paralització de la boca, trencament dels ossos, fa vuit mesos que no puc menjar, més de 100 operacions..." Una situació que l'ha portat a estar de baixa des de fa més de vuit mesos i a sobreviure amb la pensió del seu pare. ESTER QUINTANA, víctima "No sóc la primera víctima però si espero ser-ne l'última. El que m'ha passat a mi li pot passar a qualsevol..." La d'avui era la primera vegada que Ester Quintana compareixia al Parlament i ha aprofitat per retreure el paper que, segons ella, ha jugat la conselleria d'Interior en tot plegat. Felip Puig, que llavors n'era el màxim responsable, va arribar a donar fins a tres versions diferents dels fets. ESTER QUINTANA, víctima "A mi el conseller d'Interior no m'ha trucat. Jo no estic contra els Mossos però com pot ser que la BRIMO tingui tants agents imputats?" Per a ella, les bales de goma no eviten danys sinó que desfermen el pànic generalitzat. Davant d'això, creu que el cal és prohibir aquest tipus de projectils. Un punt de vista que coincideix amb un altre dels afectats, Niccola Tano, ferit al 2009 durant la celebració del Mundial. Encara avui no s'ha pogut esclarir quin agent el va ferir. NICOLA TANNO, víctima "Una persona val més que un contenidor. No podem acceptatr que les persones que van disparar treballin a la policia catalana." Les conclusions de la comissió es coneixeran a l'octubre. Interior, però, ja va anunciar que incoporaria els canons d'aigua al material dels antiavalots. Això, però, no substituirà les pilotes de goma.

Aquest dijous s’ha pogut escoltar el testimoni de les vícitmes a la comissió parlamentària que estudia l’ús de les pilotes de goma i altres materials antiavalots a les manifestacions. Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant la vaga general del 14-N, ha comparegut a la cambra per explicar el seu cas en representació de la plataforma Ojo con tu ojo. També s’ha recollit l’experiència de Nicola Tanno en nom de Stop Bales de Goma. El jove italià va perdre un ull durant la celebració de la victòria de la seleció espanyola en el mundial de futbol de 2010.

Quintana manté que una pilota de goma va provocar-li la pèrdua de l’ull esquerre, tesi que va reforçar l’informe forense, i espera ser-ne “l’última víctima”. L’afectada ha criticat l’actitud de la Generalitat i el Deparament d’Interior que, en tot moment, han negat que la tarda del 14 de novembre s’utilitzessin aquests projectils en la zona on es trobava Ester Quintana. Ha afegit que aquesta negació permet als agents actuar amb impunitat i comporta que les persones afectades no reben indemnització. La víctima lamenta que encara no s’hagin assumit responsabilitats pel seu cas: “en qualsevol país democràtic hi hauria hagut dimissions immediates, aquí encara ningú s’ha responsabilitat dels que van fer malament la seva feina”.

Ester Quintana també ha relatat com ha canviat el seu dia a dia des de la lesió. Ha explicat que fa vuit mesos que està de baixa i que ha de dependre econòmicament de la pensió del seu pare.

Les conclusions de la comissió parlamentària es coneixeran el pròxim mes d’octubre.