En concret, segons l’informe de l’Observatori DESC i la PAH, el 35,6% de les persones que no poden fer front a la hipoteca estan avalats per familiars directes, en la majoria dels casos (el 65,3%) els pares o els fills. Això, remarquen, fa que una eventual execució hipotecària afecti més d’una llar.

Entre els qui tenen problemes per pagar, només el 22,5% tenen un contracte indefinit. De fet, l’atur arriba a ser el factor determinant d’impagament en el 70% dels casos. En el 30% restant, la situació es deriva de l’augment de la quota, la suma de deutes o el divorci dels titulars.

Des de les entitats reponsables de l’enquesta, a més, alerten que en molts casos el pagament de la hipoteca limita la capacitat econòmica de les famílies per fer front a altres necessitats. Per a un terç dels enquestats, la quota ha igualat els ingressos familiars en algun moment, mentre que per al 40% en suposa més de la meitat.

L’informe s’ha elaborat a partir d’11.561 enquestes realitzades a persones que han demanat ajuda a la PAH en els darrers dos anys.