ADRIANA KAPLAN, antropòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona "No es muy diferente el trabajo que hacemos aquí y allí. La metodología es la misma, investigación, investigación aplicada y transferencia de conocimientos a profesionales de la salud en Gambia y de la salud, trabajo social y educación aquí, que son los profesionales que están, de proximidad."

Arreu del món aquesta pràctica afecta 140 milions de dones. La mutilació genital femenina, però, està arribant a Europa i altres països on fins ara no es produïa. A Espanya, de fet, hi ha el risc que 140.000 nenes pateixin aquesta pràctica. Per eradicar-la, la fundació insisteix en la informació de les famílies.

A través de la investigació clínica i qualitativa, la fundació Wassu vol formar els professionals sanitaris, educatius i treballadors socials tant espanyols com africans per evitar aquesta pràctica cultural i religiosa que afecta ja més de 14.000 nenes al nostre país. Segons la responsable de l’organització, Adriana Kaplan, cal canviar aquesta pràctica des del respecte als seus costums, per aconseguir millors resultats. En aquest sentit, l’antropòloga considera que és imprescindible tenir el suport dels líders religiosos, que són una autoritat per a la comunitat gambiana, amb la qual col·labora la fundació. De fet, l’equip que treballa des de 1987 en l’Observatori Wassu ja ha aconseguit la complicitat de diversos imams.

Des de la fundació alerten que, a més de Gàmbia, hi ha algunes comunitats musulmanes que estan reivindicant la mutilació genital femenina, com ara el Pakistan, l’Índia, Malàisia, i fins i tot Austràlia. La pràctica, doncs, podria estendre’s en el futur.

Aquesta entitat sense ànim de lucre té un pressupost inicial de mig milió d’euros i la col·laboració de la República de Gàmbia, l’Agència Espanyola de Cooperació, la Fundació La Caixa i l’ONG Intervida.