Ja ho van deixar ben clar amb una marató de protestes al carrer. El rebuig de les associacions de veïns i entitats dels barris al nou pla d'usos és total. Denuncien, a més, que l'Ajuntament no els ha tingut en compte a l'hora de redactar-lo i per això, avui que en finalitza el termini, presentaran al•legacions a la totalitat del text. LAIA FARGAS, presidenta de l'AV Òstia "Tot i que inicialment semblaria que el que fa es no donar llicencies, el que fa a la pràctica es que imposa tantes excepcions a la regla que acaba imposant-se a la regla. El que fa es desregular. Elimina criteris com la densitat i fomenta la concentració en barris que ja estan mes que saturats pel que fa a bars, hotels". Veïns i entitats han tingut 20 dies per treballar en les al•legacions, però els ha faltat temps, per això demanen deu dies per disposar de més assessorament jurídic. Qui també s'oposa a la modificació del pla són els restauradors. Malgrat guanyar l'oportunitat d'obrir nous negocis, xoquen amb la realitat del mercat. JOSEP MARIA TORRES, director tècnic del Gremi de Restauració de Barcelona "El primer objectiu de l'any 2010 era esponjar les activitats per treure conflicte perquè hi havia una densitat molt forta. Voler allà atreure més turistes, es que va en contra. Per això ens oposem a la totalitat". Els canvis, molt controvertits, han posat al mateix costat de la balança veïns, entitats i restauradors. Tots coincideixen que el districte està saturat de turisme i deixa el ciutadà en un segon pla.

Veïns i entitats han tingut 20 dies per treballar en les al·legacions que aquest dilluns, darrer dia del termini, presentaran en resposta a la modificació del Pla d’usos de Ciutat Vella. La regidora del districte, Mercè Homs, va anunciar els canvis d’aquest pla fa unes setmanes, unes modificacions que preveuen permetre més obertures hoteleres en qualsevol edifici catalogat i en bona part del perímetre de Ciutat Vella, perllongar el termini per als apartaments turístics i donar facilitats per a la creació de noves activitats gastronòmiques o musicals.

Les associacions de veïns del Gòtic, de l’Òstia, del Casc Antic, els Veïns en Defensa de la Barcelona Vella han presentat una al·legació a la totalitat perquè, segons ha explicat Maria Mas, de l’AV del Casc Antic, “no són modificacions de l’anterior pla, sinó que es Pla d’usos. Ho han denominat modificacions perquè, si no és així, en tractar-se d’un pla urbanístic, haguessin hagut de modificar el Pla general metropolità”.

Laia Fargas, de l’AV l’Òstia, ha denunciat que la modificació del Pla d’usos de Ciutat Vella elaborada pel consistori “imposa tantes excepcions que s’eliminen criteris que hi havia en el pla anterior, com ara de densitat, que es va fixar per evitar una saturació turística al barri. L’excepció acaba essent la regla, i denunciem aquest artilugi jurídic per desregular la situació“, ha dit Fargas.

Els veïns critiquen el que consideren una manca de participació durant el procés de modificació del Pla d’usos del districte, i rebutgen el sistema que els ha proposat el consistori, ja que segons Maria Mas “la presentació d’al·legacions és molt més complexa i requereix la tasca i l’assessorament d’advocats”. Precisament la complexitat del procés i la manca de temps per analitzar el document de modificació del pla és el motiu pel qual les entitats demanen una moratòria de 10 dies, ja que el termini per presentar-hi al·legacions expira aquest dilluns a les 20 h.

Els principals motius pels quals les entitats rebutgen el pla és perquè consideren que el districte està saturat de turisme. Segons Mas, “en el nou pla d’usos la diagnosi que es fa no és real perquè no es té en compte que nou milions de turistes no són sostenibles en un territori on viuen 104.000 veïns”. Maria Mas ha criticat que cada vegada que arriben els creuers hi ha un “desembarcament massiu de turistes, una invasió”, i ha alertat que els veïns de la zona creuen que “un dia caldrà rescatar la ciutat per als ciutadans”. L’altra raó per la qual demanen una marxa enrere en la proposta del consistori és perquè, malgrat que l’Ajuntament la justifica argumentant que es crearà riquesa en temps de crisi, Laia Fargas considera que “ningú no ha calculat les despeses que l’activitat turística suposa per a la ciutat, si sumem la gestió dels residus o el transport públic per moure els turistes, entre d’altres”.

El Gremi de Restauració també presenta al·legació a la totalitat

El director tècnic del Gremi de Restauració, Josep Maria Torras, ha explicat a BTV que l’entitat que representa una gran part dels establiments de restauració de la ciutat també ha presentat una al·legació a la totalitat de la modificació del pla d’usos de Ciutat Vella, en aquest cas per motius molt diferents als de les entitats veïnals. Torras ha reconegut que la decisió que el govern municipal de CiU ha pactat amb el PP els va sorprendre: “volem mostrar la nostra disconformitat, no hem estat convocats per l’Ajuntament ni per a negociar ni per rebre informació sobre el nou pla i no entenem quins objectius tenen a mig termini”.

El director tècnic del Gremi de Restauració considera que “al districte hi ha oferta suficient de tot tipus d’activitat” i considera que ampliar-la no només saturarà el mercat, sinó que generarà desigualtats entre els negocis amb llicències anteriors a la modificació del Pla d’usos, i els establiments amb llicències noves. “Es produirà un greuge comparatiu, ja que el 2010 es van encarir les llicències i els que en vulguin tenir després del nou pla les obtindran més barates”, denuncia Torras, que afegeix que Barcelona hauria d’unificar les normes sobre gestió del turisme i inspirar-se en grans ciutats com ara París o Londres, on ja hi ha limitacions als nuclis històrics per evitar una pressió turística excessiva. Per últim, Josep Maria Torras reclama una estratègia comuna de govern i partits en la matèria per evitar més problemes al veïnat i el teixit econòmic de Ciutat Vella i conclou: “seguirem queixant-nos mentre ens sembli que volen fer-hi un parc temàtic”.