Tots els bars de la plaça han estat cinc mesos sense posar les terrasses. Protestaven per les noves condicions que els imposa l'Ajuntament, i que van decidir no firmar. Havien de quedar-se amb quatre taules per bar. Una situació, diuen, insostenible econòmicament. El resultat és que ara són en un limb legal, i han tirat pel dret. Consideren però que s'ha d'arribar a un acord per regular la situació i demanen fer un pla d'usos per al districte i evitar que es donin més llicències de bars. L'Ajuntament donarà permís per posar terrassa fins a 12 bars, i això vol dir que es farà reduint el nombre de taules dels qui ja en tenen. SERGI FERNÁNDEZ, copropietari de Fo Bar i Teta de Monja "Si a més a més no limiten les llicències, va venint més gent, i ara clar, quatre taules a quinze metres, no surt a compte. Que per aquí va començar la proposta. A més arriscant-te que després hi hagi un sorteig i estiguis tot un any sense terrassa. Sense que ens donin uns criteris de sorteig." Els restauradors ja van arribar a un acord amb l'associació de veïns del barri, però ara hi ha un altre grup de veïns que continuen queixant-se pel soroll que provoquen les terrasses. JAUME LAIOLA, associació Cercle de Sants "Han deixat posar molt bars, molts bars, i aleshores l'Ajuntament se n'ha adonat ara que n'hi havia masses i que havien de reduir les taules. Els veïns som alians a això. Nosaltres patim les conseqüències perquè estem aquí, no?" I amb l'estiu a tocar, alguns veïns han optat per buscar solucions pròpies, i els bars, també.

Al gener, els 11 bars de la plaça d’Osca van retirar-ne totes els taules com a mesura de protesta. L’Ajuntament els havia comunicat al novembre que passarien de sis a quatre taules per bar. Aquesta setmana, però, un dels establiments ha trencat amb l’acció conjunta i ha tornat a instal·lar-hi la terrassa, així que la resta ha fet el mateix.

El copropietari del Fo Bar i de La Teta de Monja ha explicat a BTV que va arribar a un acord amb l’associació de veïns del Triangle de Sants, que acceptaven que cada bar instal·lés cinc taules. Però l’Ajuntament els diu que aquest acord no és vàlid, perquè hi ha una altra associació de veïns que no hi està d’acord. “És injust perquè nosaltres volem parlar amb aquests veïns, però no sabem qui són, i no veig que hi hagi voluntat de parlar amb nosaltres. Aleshores, com se suposa que hem de desencallar la situació?”, es pregunta aquest restaurador de la plaça.

Per la seva banda, els veïns que hi estan en contra asseguren que el soroll augmenta als vespres, especialment a la nit. De fet, diuen que el problema ve de lluny, d’abans que s’hi instal·lessin terrasses de bars. Volen una solució, perquè fins i tot algun veí s’ha de medicar per poder dormir a causa del soroll. I es lamenten que fins ara els restauradors no han volgut parlar amb ells.

Això sí, tant els restauradors com els veïns coincideixen que s’han obert massa bars en els últims anys. En el lloc on abans hi havia comerços com ara merceries i botigues de queviures, ara hi han obert bars. Per això, en Sergi Fernàndez recorda que fa temps que demanen que el Districte de Sants Montjuïc faci un pla d’usos com s’ha fet en altres districtes. La intenció és que es limiti l’obertura d’aquests establiments i, d’aquesta manera, es redueixi l’impacte de les terrasses en el veïnat.

Actualment, com que els propietaris dels bars de la plaça no van firmar aquesta nova normativa, la que regeix actualment és la més general. Tot i així s’han compromès a respectar els horaris més restrictius, és a dir, a tancar a les 22.30 h els dies d’entre setmana i a les 23 h els festius i vigílies de festiu. Els veïns que es queixen pel soroll asseguren que, massa sovint, aquests horaris no es respecten.

Per la seva banda, l’Ajuntament diu que està treballant per trobar una solució que satisfaci tothom.