CARMEN PÉREZ, presidenta del Comitè d'Empresa de l'Hospital de Sant Pau "És molt més garantista per als treballadors i els creditors que estigui intervingut per un jutge que no gestionat per uns senyors que són els que ens han portat a aquesta situació. Això dóna granties als treballadors i als creditors i als ciutadans, que són els qui han de gaudir d'aquesta assistència pública."

El Patronat s’ha reunit aquest divendres amb caràcter extraordinari per acordar la dimissió en bloc, una decisió que han comunicat posteriorment al Protectorat de Fundacions. Els membres del Patronat consideren que la situació de bloqueig de l’hospital “necessita l’aplicació de mesures urgents” per assegurar-ne la viabilitat per seguir-lo considerant com un dels hospitals de referència de tot Catalunya.

El jutge que investiga les suposades irregularitats en les obres del nou Hospital de Sant Pau de Barcelona va imputar aquesta setmana l’antic tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Xavier Casas, i l’exdirector de l’ICS i d’Innova Josep Prat. Se’ls imputen delictes de prevaricació i malversació. El titular del Jutjat d’Instrucció número 22 de Barcelona va imputar set persones més, entre elles, l’exconseller de Sanitat Josep Laporte Salas, malgrat que va morir el 2005. Els membres del Patronat consideren que aquestes imputacions han contribuït en bona part a donar una imatge negativa del centre sanitari i dels professionals que hi treballen.

El 12 d’abril, el Patronat va sol·licitar al Protectorat de Fundacions de la Generalitat de Catalunya la intervenció del centre, una petició que fins al dia d’avui no ha estat atesa.

La Generalitat insta el Patronat a fer concurs de creditors

El Departament de Justícia de la Generalitat ha instat el Patronat de l’Hospital de Sant Pau a presentar un concurs de creditors per poder sortir “amb les màximes garanties” de la situació de bloqueig i crisi econòmica en què es troba el centre. Segons Justícia, “el concurs de creditors, en cap cas, suposarà la liquidació de la Fundació, ni el tancament del centre, ni l’inici d’un procés de privatització, ja que la seva finalitat primera com a fundació és l’assistència sanitària de caràcter públic”.

La Generalitat creu que el concurs de creditors donarà seguretat als professionals i proveïdors de l’hospital i que el nomenament d’administradors concursals per part d’un jutge, ajudarà la Fundació a tirar endavant el seu pla de viabilitat i permetrà aixecar el concurs de creditors en els pròxims mesos.

Demanaran “un aixecament de béns amagats”

El comitè d’empresa de l’hospital, amb més de 3.800 treballadors, ha anunciat que demanarà “un aixecament dels béns amagats” que té la Fundació per herències, donacions i llegats. Diuen que ningú ha informat els treballadors de la dimissió del Patronat ni del requeriment perquè es presenti un concurs de creditors, un fet que creuen que no els afectarà. “Una empresa pública no pot presentar concurs de creditors, però si el presenten ens hauran donat la raó de què som una empresa privada i no ens podien ni haver descomptat el 5% del sou ni treure’ns la paga com si fóssim funcionaris”, ha dit la vicepresidenta del comitè d’empresa, Àngels Sabaté, que ha explicat que els treballadors han acollit “amb alegria” la dimissió dels membres del Patronat.