És l'estrella del Corpus. I com a tal hi ha hagut aglomeracions per veure un ou carregat de misteri. Des del segle XVII que surt a ballar cada any i no se sap ben bé per què. Hi ha estudiosos que l'associen amb el cos de crist, d'altres creuen que és una metàfora del cicle de la vida i qui, simplement, considera que és un mer entreteniment. Però hi ha un altre misteri... "Toda la gente está preguntando: ¿De qué es? ¿De qué es? Todo el mundo está con la incógnita... ¿Estará hervido? ¿Estará hueco?" "Hi ha la gent gran que es pensa que hi ha un filferro, que l'aguanta i simplement és un ou buit que l'han tapat amb cera i és una llei física." Això era abans. Però ara és de porexpan. Així s'evita haver-lo de canviar quan es fa malbé. Per Corpus ja és tradició que l'Ajuntament obri les portes al públic. "Hem vist un saló que està tot fet amb incrustacions i té un treball immens. És molt maco de veure." No tan maco però igualment curiós es veure com té el despatx l'alcalde. "Tiene un mobiliario muy funcional." I aquest, any una novetat. Aquesta recreació del canvi de guàrdia de la Coronela de Barcelona. Va ser, fins a 1714, la milícia encarregada de custodiar els portals i muralles de la ciutat. Quatre segles més tard el Saló de Cent ha tornat a tenir vigilància.

Tal com indica el seu nom, consisteix a fer “ballar” un ou col·locat damunt els sortidors de les fonts situades dins de claustres, patis o jardins. Originàriament l’ou que es feia servir era de veritat, es buidava i el forat es tapava amb un punt de cera. Amb els anys la tradició ha evolucionat i avui a moltes fonts l’ou és d’un material més resistent per evitar que s’esquerdi quan es dóna cops amb les parets de les fonts. El dia de Corpus Christi és una festa catòlica que està dedicada a la commemoració de la institució de l’eucaristia.

A Barcelona hi ha diversos racons on es podrà gaudir de la tradició com, per exemple, la Catedral de Barcelona, el Poble Espanyol, el Museu Frederic Marès, la parròquia de Santa Anna, la Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, la parròquia de la Puríssima Concepció o la Reial Acadèmia de Bones Lletres.

Portes obertes a l’Ajuntament

Coincidint amb la festivitat del Corpus, l’Ajuntament celebra jornada de portes obertes perquè els ciutadans puguin visitar l’escala negra, la capella del Bon Consell, el Saló de Cròniques, la Sala Tàpies, la Sala Reina Regent i el despatx d’honor de l’alcalde, entre altres espais.

I com a novetat, aquest any també es podrà veure la Coronela de Barcelona custodiant la porta gòtica de la façana del carrer de la Ciutat de la Casa Gran i la porta principal del Saló de Cent. La Coronela és una milícia ciutadana formada pels membres dels gremis professionals. Els orígens d’aquesta milícia es remunten a l’edat mitjana, època en què els mateixos ciutadans s’organitzaven per a l’autodefensa. La Coronela va ser desarmada el 1714, en caure la ciutat davant les tropes de Felip V.

La Coronela va reaparèixer durant la jornada de portes obertes de Santa Eulàlia i aquest dijous es podrà tornar a veure per Corpus. El canvi de guàrdia serà de sis a vuit del vespre.