El govern vol que els partits a favor de la immersió lingüística vagin tots a l'una en contra la llei Wert i per això ha presentat una proposta d'esmenes per defensar-les conjuntament a Madrid. Entre d'altres, el text proposat defineix que les comunitats autònomes amb una llengua cooficial han de garantir el coneixement de totes dues llengües i això, a la pràctica, s'ha de traduir en l'aplicació dels estatuts d'autonomia, és a dir, mantenir la immersió. Els partits han rebut amb bons ulls la proposta de modificacions del govern i coincideixen que la reforma educativa, com la planteja el ministre Wert, no es pot aplicar. El govern ha buscat unitat davant d'una reforma de llei educativa que consideren predemocràtica. Hi ha partits que han anat més enllà de la immersió lingüística i han advertit que defensar el model català implica també posar fi a les retallades. Iniciativa o el PSC han demanat més beques menjador i que les substitucions dels professors es facin amb més celeritat. I totes dues formacions creuen que s'han de fer canvis a la Llei d'educació de Catalunya per deixar de subvencionar les escoles que separen els alumnes per sexes. A la trobada d'avui, a banda de representants polítics també hi han assistit representants de la comunitat educativa i del Consell Escolar de Catalunya.

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha destacat la unitat política que hi ha per esmenar la LOMCE. Fins i tot, no descarta portar el text davant del Tribunal Constitucional.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, considera que la llei Wert és “absolutament inaplicable” i que suposa “una amenaça per al model educatiu”. Junqueras entèn que la normativa posa de manifest la necessitat de dotar Catalunya d’un estat propi per defensar el català i el sistema educatiu.

Pere Navarro ha anunciat que els socialistes recorreran contra la LOMCE al Tribunal Constitucional si s’aprova tal com està redactada ara. Navarro també ha anunciat que el PSC presentarà dues iniciatives per modificar dos aspectes de la Llei d’educació de Catalunya. D’una banda, vol retirar les subvencions a les escoles que segreguen per sexe i, de l’altra, vol que s’hagi de consensuar obligatòriament amb els ajuntaments el tancament de centres educatius.

ICV-EUiA també s’ha afegit en reformar alguns aspectes de la LEC. Demanen més beques menjador i que les substitucions dels professors es facin amb més celeritat. Pel que fa a la llei Wert, Joan Herrera n’ha criticat el caràcter recentralitzador i homogeneïtzador.

Des de la CUP, Quim Arrufat ha demanat una “muralla” institucional i social perquè no s’apliqui la reforma a les aules catalanes. Arrufat ha afegit que la LOMCE naixerà “fracassada” perquè no compta d’entrada amb el suport de la comunitat educativa ni dels partits polítics.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat que la llei Wert és inaplicable a Catalunya, tant pel que fa a la immersió lingüística com pel repartiment de competències entre administracions, ja que “es perdria la possibilitat de dirigir el sistema educatiu català des de la Generalitat”.

La FAPAC critica la trobada

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) ha lamentat que la cimera d’educació convocada pel president Artur Mas “hagi exclòs a les entitats de referència de les famílies de Catalunya”. En un comunicat, la FAPAC opina que “la cimera ha estat una imatge més, sense contingut real per al futur dels nostres fills i filles” i denuncia que “el Govern ha optat per excloure determinats sectors de la comunitat educativa abans que promoure un gran acord social a favor de l’escola catalana”.

També ha criticat que “la presència de la permanent del Consell Escolar de Catalunya ha estat del tot insuficient, doncs no estan representades les dues principals federacions de mares i pares d’alumnes, ni tampoc sindicats d’ensenyament, d’estudiants, àmbit universitari i altres col·lectius socials“. La federació ha conclòs: “com a FAPAC defensarem el model d’escola catalana, però exigirem també que s’acabi el sectarisme d’aquest Govern”.