Un dia més, banderes sindicalistes i megàfons. Aquesta vegada per demanar el desbloqueig de la negociació col·lectiva. Uns convenis que caducaran el 8 juliol en virut de la reforma laboral i que, segons els sindicats, podran deixar sense drets molts treballadors si no es renoven. JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya "Hi ha sectors de la patronal que voldrien que caduquessin els convenis, elmininar el conveni com a garantia de dret. De tal manera que puguin contractar els nous treballadors sense drets. I, per tant, l'efecte substitució: treure els antics amb drets, per contractar-ne de nous precaris. Això seria un element molt negatiu." Sota el lema "Cap treball sense conveni, cap persona sense treball", milers de persones s'han manifestat per demanar que els convenis actuals es mantinguin fins que no se'n signin els nous. La marxa s'ha mantingut malgrat el preacord a què han arribat la CEOE i els sindicats espanyols. Una entesa que a Catalunya encara no ha arribat. JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT "Crec que seria bo negociar per tancar un acord a Catalunya que de manera automàtica poguéssim aplicar a tots els convenis col·lectius per tal que no en caigués cap ni quedessin encallats." Durant les últimes hores s'han tancat convenis d'importància com el del metall i el forn. Tot i així, en continuen bloquejats d'altres com el del transport de mercaderies per carretera, l'oci educatiu i sociocultural i la construcció. A dos quarts de set de la tarda els milers de manifestants s'han dirigit des de la via Laietana fins a Foment del Treball. La cua de manifestants, però, arribava fins a la plaça de Catalunya. Actualment al conjunt de l'estat hi ha 1.700 convenis en procés de negociació i sense acord. A Catalunya 800.000 treballadors se'n poden veure afectats.

A la manifestació hi han participat representants d’UGT, CCOO, SOS Educació o USOC per tal de demanar el desbloqueig de la negociació col·lectiva. Els convenis caducaran el 8 juliol en virtut de la reforma laboral. Els sindicats apunten que podrien deixar sense drets molts treballadors si no es renoven.

Fins ara, quan un conveni col·lectiu caducava, el pacte seguia vigent mentre durava la negociació de l’acord següent. La reforma laboral, però, ho va canviar i va donar un màxim d’un any perquè les negociacions a mitges acabessin. El termini, doncs, finalitzarà el 8 de juliol, i els convenis que no s’hagin renovat per falta d’acord podrien deixar de tenir validesa.

Patronal i sindicats espanyols han signat un acord que obre la porta allargar-ne els terminis. A Catalunya, però, els sindicats han mantingut les protestes perquè volen garanties que els diferents sectors de l’economia catalana s’afegiran a aquest acord.

Durant les últimes hores s’han tancat convenis d’importància com el del metall i el dels flequers. Tot i així, en continuen bloquejats d’altres com el del transport de mercaderies per carretera, l’oci educatiu i sociocultural i la construcció.

Actualment al conjunt de l’estat hi ha 1.700 convenis en procés de negociació i sense acord. A Catalunya 800.000 treballadors se’n poden veure afectats.