JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general de la UGT "La gent que té en aquests moments un salari de 1.200 euros no deixarà que s'emportin la meitat del seu salari. Que en realitat hi haurà molts empresaris que aniran amb això." JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO "El 23 de maig, jornada de lluita dels diferents sectors que en aquests moments tenen conflictes derivats del conveni, i que acabarà visualitzant-se amb una manifestació ciutadana."

Fa setmanes que els sindicats van alertar que a Catalunya gairebé la meitat dels convenis col·lectius de diversos sectors que caduquen al juliol estan bloquejats. Asseguraven que les negociacions entre els sindicats i la patronal no avancen perquè algunes empreses estan interessades a esperar a la caducitat d’aquest marc laboral per modificar les condicions de treball dels empleats, un fet que també han denunciat diversos sectors amb mobilitzacions a Barcelona. Segons els sindicats Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors, aquesta situació amenaça el futur de 800.000 treballadors catalans.

La situació actual es dóna perquè, amb la reforma laboral, s’ha redactat una nova normativa sobre la negociació de convenis que canvia la vigència del text quan arriba a la data de caducitat. Fins ara, aquest document continuava vigent de manera indefinida fins que la direcció de l’empresa i el comitè que representa els treballadors no arribaven a un acord. Amb la nova llei, el conveni és vigent durant un any i després queda invalidat, de manera que els treballadors passen a acollir-se als convenis sectorials o l’estatut dels treballadors, ambdós amb condicions inferiors a les dels convenis d’empresa, documents de mínims.

En la manifestació del Dia del Treball, els secretaris generals dels dos sindicats van advertir govern i patronal que no es quedarien de braços plegats veient aquesta situació, i pocs dies després han reaccionat i han convocat una trobada el proper dia 16 de maig al Pavelló de la Vall d’Hebron, on es decidirà quines accions es porten a terme en la jornada de mobilització del proper 23 de maig. La protesta consistirà en manifestacions arreu de Catalunya que tenen com a objectiu fer un toc d’atenció a les empreses i l’Administració. Fonts sindicals, però, han negat que es tracti d’una convocatòria de vaga. L’objectiu és fer soroll per conscienciar els treballadors de la situació que viuen els empleats de molts sectors, que a la tardor podrien quedar-se sense cap document que vetlli pels drets laborals que tenen.