Les mostres de comerç dels eixos comercials -algunes de les quals s’organitzen dos cops l’any, a la primavera i a la tardor- s’han convertit en una tradició consolidada i que té una gran acollida, no només entre els veïns de cada barri, sinó també entre els visitants d’altres indrets de la ciutat. Aquesta iniciativa, a més de portar el comerç al carrer, permet descobrir la qualitat i diversitat dels establiments i dels serveis que formen part de l’entorn més pròxim.

Aquesta primavera, cinc districtes de Barcelona participen en aquesta jornada de comerç al carrer que es fa durant tot el dia. A Ciutat Vella, el barri de la Barceloneta treu 18 comerços al carrer a la plaça del Poeta Boscà fins a les 20 h. També s’hi ofereix diversió per als més petits amb un gran inflable i una degustació de productes i fideuà per a tots els públics. Al barri Gòtic, un total de 50 carrers s’han unit a la iniciativa de treure les botigues al carrer. Més de 300 establiments omplen d’animació comercial tots els racons del barri. També s’hi han programat activitats d’entreteniment, degustacions i mostres d’artesania.

L’Eix Comercial Sants-les Corts treu les botigues al carrer durant tot el dia. Des de les 10 del matí fins a dos quarts de nou del vespre, les botigues del carrer de Galileu, entre els carrers de Valladolid i de Can Bruixa, ocupen la via pública per mostrar l’oferta de què disposen i apropar-se als ciutadans. L’activitat comercial va acompanyada de diferents propostes d’animació, com per exemple, balls, música i espectacles, que seran constants al carrer fins a les set de la tarda.

A Sarrià, s’hi celebra una de les fires de comerç més antingues, la Mostra de Primavera, que arriba a la 20a edició, al carrer Major de Sarrià des de la plaça Sarrià fins a la plaça d’Artós. Aquesta fira té molta tradició al barri i a cada edició s’omple de gent. Per això ha anat creixent any rere any. En aquesta edició han participat uns 170 establiments de tot tipus, botigues de roba, calçat, alimentació i estètica, entre d’altres.

Els visitants que s’hi acostin també poden participar en les activitats que s’organitzen, com la tómbola dels comerciants o la Mostra Gastronòmica, que s’instal·la per cinquè any consecutiu a la plaça de Sarrià. Una oportunitat per degustar els nous productes i creacions de les botigues i restaurants del barri. La proposta té molt bona acollida i, a banda de ser un èxit de públic, també estimula la venda.

El districte de Gràcia també celebra una jornada de comerç al carrer, en què enguany participen 17 entitats de comerciants en els barris de la Vila de Gràcia i Camp d’en Grassot – Gràcia Nova. Per primer cop hi participa l’associació de comerciants Travessera Centre, que agrupa comerços situats entre el Torrent de l’Olla i Montmany. També s’hi estrena l’Eix Comercial del Passeig de Sant Joan, instal·lat en el tram del passeig entre el carrer de la Indústria i el carrer de Còrsega. I hi amplien la participació les associacions del carrer de Verdi i la de veïns i comerciants de la plaça de Joanic, Pi i Margall i rodalia.

La mostra de comerç ofereix activitats lúdiques com la cercavila del 10è Festival de Claqué de Barcelona, a les 12 h, pels carrers de la Vila de Gràcia, i també s’hi fa la primera Diada dels Escacs a Gràcia, organitzada per l’entitat Tres Peons.

Per primer cop, al districte de Sant Martí, el comerç del barri de la Vila Olímpica del Poblenou treu el comerç al carrer a l’avinguda d’Icària entre els carrers d’Arquitecte Sert i de Rosa Sensat. A la mostra hi participen 35 botiguers que exposen i venen els seus productes de comerç i de restauració. A banda, també s’hi han organitzat activitats paral·leles com classes d’aeròbic, un contacontes o una exhibició de música country.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya, “Sant Martí Botigues amb ànima”, per potenciar el comerç de barri. Els botiguers de la Vila Olímpica consideren que al barri el comerç és deficitari i que la gent no coneix prou l’oferta i els serveis que hi ha. Amb aquesta mostra volen canviar aquesta realitat i donar-se a conèixer.