VALENTINA MAINI, portaveu de BioArquitectura Mediterrània "La primera activitat que hem proposat és construir un espai amb materials compostables com ara la palla, la fusta o la terra. Generar al centre de Barcelona un lloc construït i que es pugui desmuntar al final del cicle de vida sense cap inconvenient per a la salut de les persones." És la iniciativa de l'associació BioArquitectura Mediterrània, creada ara fa any i mig i que promou una arquitectura saludable. Han aconseguit la cirereta del pastís, aquest solar just davant del MACBA. Un dels més demandats del pla. Dels 19 solars del pla Buits la comissió encarregada d'avaluar les propostes ha decidit atorgar-ne 15. La gran majoria, nou, es convertiran en horts urbans. Cinc més se cediran per destinar-los a altres projectes socials. I uns altres cinc han quedat deserts perquè no s'hi han rebut propostes o bé han estat desestimades. Al districte de Sant Andreu, l'Associació de Veïns de la Sagrera ha aconseguit la cessió d'aquest espai. Ara és ple de males herbes però es convertirà en un hort i un jardí. El gestionaran els nens que viuen al Centre Residencial d'Acció Educativa, situat a tocar del solar, juntament amb els avis d'una residència de gent gran del barri. JOSEP BARBERO, president de l'AV Sagrera "Nens que no han tingut un avi ajuntar-los amb gent gran que, per diverses circumstàncies, no disposa dels néts. Ells gestionaran l'hort i el jardí. Ara ens toca posar-nos a treballar." Un altre solar que es convertirà en hort urbà és el que hi ha darrere aquestes parets al carrer d'Àlaba, al Poblenou. Es basarà en els principis de la permacultura. MANUELA PULIDO, responsable del projecte "Es un término que viene de juntar permanente y agricultura. Creamos un ciclo en el cual el hombre se aprovecha de los frutos de la tierra pero no la desgasta." Aquesta filosofia és la que volen ensenyar en un nou espai que tindrà les portes obertes a tota la gent del barri.

La Comissió d’Avaluació ha estat formada per membres del govern, representants dels grups municipals i d’entitats veïnals. La comissió ha proposat els 15 llocs que, mentre no hi hagi diners per a l’ús que hi estava previst, es transformaran en un espai de dinamització social i cultural als barris. D’un total de 42 projectes per a 19 solars, se n’han triat 15.

·Ciutat Vella

-Solar carrer de Montalegre, 4. Aquí l’entitat Bioarquitectura Mediterrània crearà espais d’intercanvi de coneixement entre professionals i empreses del Mediterrani.

·L’Eixample

-Solar de les Germanetes al carrer del Consell de Cent amb Viladomat. L’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample s’ocuparà de l’espai, on provisionalment es programaran activitats mentre l’ampliació de la zona verda i la construcció dels equipaments previstos al barri no es dugui a terme.

-Solar del carrer de Roger de Flor, 217. L’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família s’encarregarà del projecte Can Roger, en què es faran un menjador social al barri, un hort urbà i una pista poliesportiva.

·Sants-Montjuïc

-Solar de la font de la Guatlla. L’entitat Tarpuna Cooperativa d’Iniciatives Sostenibles farà l’illa dels tres horts. El solar es dividirà en dos espais, en un es farà un hort urbà i en l’altre, una plaça per fer-hi activitats de lleure per als veïns.

-Solar del carrer de Vallespir, 12. Es farà l’Espai Joaquim Domingo que gestionarà l’Associació de Veïns i Veïnes Joan Güell i Rodalies. L’espai vol ser un punt de trobada per al barri amb activitats de tot tipus i que funcioni 12 hores diàries.

·Les Corts

-Solar del carrer de Numància, 153. La Fundació Formació i Treball (FIT) s’encarregarà del Bicipark per la mobilitat sostenible. Es tracta d’un aparcament de bicis gestionat per joves en risc d’exclusió social.

-Solar del carrer de Josep Sunyol i Garriga. Aquest espai queda desert perquè no s’hi ha presentat cap proposta.

·Sarrià – Sant Gervasi

-Solar del carrer del Cardenal Sentmenat, 2. L’Associació Cultural Orlandai gestionarà l’Espai Gardenyes. Hi haurà un hort urbà per fomentar l’agricultura ecològica a més de programar activitats de cohesió social.

-Solar de Lesseps 26. Quedarà buit. Segons l’Ajuntament, l’únic projecte que s’havia presentat no respon al concurs del pla Buits.

·Gràcia

-Solar del carrer de la Farigola, 19. L’espai quedarà buit perquè l’Ajuntament considera que les propostes que s’havien presentat no són suficients per dinamitzar aquest emplaçament.

-Solar de Vallcarca, 37. La Fundació Ametller treballarà amb persones en risc d’exclusió social amb el projecte l’Hort de l’Ametller.

·Horta-Guinardó

-Solar del carrer de Bernat Bransi, 22. L’espai es quedarà buit perquè el projecte que s’havia presentat no correspon, segons l’Ajuntament, a les activitats que necessita el barri.

-Solar de Congrés, 1 A. La parroquia Sant Joan d’Horta gestionarà un hort jardí ecològic que tingui una vessant d’integració social i de formació de col·lectius amb risc d’exclusió social.

·Nou Barris

-Solar del carrer de Pierola, 12. L’entitat Collymore i l’associació Cuerpo Transitorio s’encarregaran d’activitats artístiques i culturals com tallers de pintura, escultura, dansa i cinema.

-Solar del carrer de Piferrer, 122. L’Associació de Veïns i Veïnes de Porta hi farà un jardí socioeducatiu terapèutic.

·Sant Andreu

-Solar del carrer del Camp del Ferro, 17. L’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera farà un hort jardí adreçat a les escoles de l’entorn del barri i també de Sant Andreu.

-Solar del carrer d’Àlaba, 24. L’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou gestionarà el Conect Hort. Un espai perquè els ciutadans hagin d’interactuar a través de tallers i activitats multiculturals.

-Solar del carrer de Cristóbal de Moura, 92. Es farà un hort urbà que gestionarà la fundació Aspanias, que es dedica a tutelar persones majors d’edat amb discapacitat intel·lectual.

A finals de l’any passat l’Ajuntament va organitzar jornades de portes obertes a les entitats que volguessin presentar algun projecte per gestionar aquests espais en desús.