Samarretes grogues al passeig de Gràcia. Mestres, pares i alumnes han reivindicat una educació pública de qualitat. Per aconseguir-la, diuen, s'han d'aturar les retallades. DEBORA MORALES, mare "Tots hem treballat per tenir-la i ara que estàvem començànt a tenir alguna cosa, ens estan traient tots els drets." NÚRIA JORDAN, mestra "Hi ha quantitat d'interins i substituts que no estan treballant en aquest moment." MANUEL FUENTES, mestre "Donar suport a una educació catalana, de qualitat i per a tothom." Al carrer de Balmes, ni rastre de groc. Aquí el color dominant és el blanc dels professionals sanitaris, però el crit és el mateix. RAFAELA CHIVECHE, infermera "La sanidad es un derecho de todos los españoles, y la tenemos que defender todos, no solo los trabajadores." Com aquestes dues, fins a cinc marees han sortit de diversos punts de la ciutat i s'han trobat a la plaça de Catalunya. Aquí han començat la marxa unitària contra uns pressupostos que consideren antisocials. ELENA LÓPEZ "Los políticos parece ser que no nos oyem. Como si estuviésemos en dos países diferentes. Creo que tendrían que bajar y escuchar." JESÚS M. MARTÍNEZ, funcionari "Que no es carreguin tot allò que és públic. No podem quedar-nos a casa mirant com ho treuen o com ho destrossen." La pancarta principal l'han duta representants de totes les columnes, però això sí, eren exclusivament dones. D'aquesta manera, els convocants volen remarcar que l'austeritat perjudica especialment els sectors més desprotegits. La marxa s'ha acabat a l'entrada del Parc de la Ciutadella amb la lectura del manifest, però un centenar de manifestants han entrat fins a la porta del Parlament. Allí han cridat consignes contra les retallades i la privatització de serveis públics. JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT a Catalunya "Aquesta mobilització el que vol és dir-li al Govern que ja n'hi ha prou. Que no aguantem més. No només que s'ha d'aturar les retallades, que amb la política pressupostària no s'aturen, sinó que a més a més hem de començar a recuperar drets, en canviar les polítiques, perquè sinó no es crearà ocupació i aquest país anirà a la ruïna." JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya "Cal que renegociin el deute amb les entitats financeres, cal que aplacin el pagament als grans proveïdors i cal que generin noves figures impositives que gravin de manera important les grans fortunes i les grans empreses i que es lluiti contra el frau fiscal. Amb aquestes mesures creiem que es poden fer polítiques diferents al servei de la ciutadania, al servei de la gent, al servei de la cohesió social."

En aquesta manifestació s’han vist eslògans i cartells de tots els colors, però el lema de la pancarta que l’encapçalava era “Aturem aquests pressupostos antisocials”. I és que els milers de persones que avui han sortit al carrer no només es queixen de les retallades que afecten ja els centres educatius o de salut, sinó que s’avancen a les que vindran. De moment, els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats, però el nou pressupost de 2013 podria portar una retallada de més de 3.400 milions d’euros, si es vol assolir l’objectiu de reduir el dèficit a l’1,2 % que imposa el Govern central. Els col·lectius d’usuaris i treballadors dels serveis públics demanen als governs català i espanyol que no es perdin en el debat sobre quin ha de ser el límit de dèficit, perquè el que no es pot permetre són noves retallades.

Tots els col·lectius que avui han sortit al carrer adverteixen que no és assumible cap nova retallada a la despesa social, perquè els serveis públics ja estan funcionant al límit de les seves possibilitats. Els líders sindicals i veïnals també adverteixen que les retallades posen en risc la cohesió social, perquè cada cop hi ha més famílies que “no poden més”.

En total, set plataformes, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, la Plataforma en Defensa de la Salut, la Plataforma Sindical Unitària de la funció pública, la Plataforma prou Retallades, Juntes per l’Educació Pública, la Coordinadora Laboral de Sanitat i la Plataforma Unitària en defensa de la Universitat Pública, han decidit fer confluir les seves protestes i reivindicacions, juntament amb l’impuls dels moviments veïnals de Barcelona (FAVB) i Catalunya (CONFAVC). Nombrosos col·lectius i assemblees de barri del 15-M també s’han unit a la marxa.

La manifestació ha començat alhora en diferents punts, amb tres grans blocs d’inici a les 11.30 h: la columna d’educació sortia del passeig de Gràcia amb el carrer d’Aragó, el bloc de sanitat arrencava de la confluència entre el carrer de Balmes i la Gran Via i la columna de funció pública ha iniciat la marxa entre la rambla de Catalunya i el carrer de la Diputació.

Totes tres columnes s’han unit passades les 12 h a la plaça de Catalunya i des d’allà han iniciat el recorregut fins al Parlament de Catalunya. La capçalera s’obria pas amb una pancarta portada només per dones, per representar els sectors més desprotegits de la societat, que són els més afectats per la crisi i per les retallades de la despesa social.

La mobilització d’avui té el seu origen en la multimanifestació que ja es va fer el 23 de febrer, amb tots els col·lectius afectats per les retallades sortint al carrer en diferents columnes i confluint després en un punt. Llavors es va formar la coordinadora de plataformes que ha tirat endavant la convocatòria d’avui. La setmana vinent, el 2 de maig, celebraran una nova assemblea de coordinació a l’Ateneu Rebel del Poble-sec per decidir quines són les properes accions conjuntes a dur a terme.

La xifra d’assistents a la manifestació, com és habitual en aquest casos, varia en funció de les fonts. Segons la Guàrdia Urbana unes 5.000 persones han participat en la protesta, mentre que els organitzadors calculen 80.000 manifestants.