Aquestes joguines fetes a partir de materials reciclats són fins i tot més divertides que les noves. Qualsevol objecte pot tenir una segona oportunitat i aquesta és la filosofia que promou la R-Festa que per primer cop s'ha fet a Gràcia. Per això tots els estands de tallers de reparació són d'establiments del barri. Com a novetat s'hi ha fet un mercat de segona mà amb més de 200 parades. NATÀLIA PÉREZ, responsable del Flea Market "Som particulars, no professionals, hi participa gent que té coses a casa que vol vendre perquè ja no les utilitza i les venen a preus econòmics." El reciclatge i la reparació d'objectes cada any guanyen més adeptes. I per posar-ho en pràctica s'hi han fet tallers per aprendre a restaurar mobles o arreglar-se la bici. "Tenir recursos per poder reparar la bicicleta quan vas circulant sempre és interessant." "Arreglar? jo sí que en sóc partidaria, és que sóc d'una altra època." Ja fa cinc anys que es fa la R-Festa i en aquest temps hi hagut un canvi de mentalitat sobre el consumisme. La crisi hi ha tingut un paper important. ALBERT TORRES, responsable de la R-Festa "És un moment interessant perquè la gent faci un ús responsable de les seves pertinences, de manera que no entrem en el comprar i llençar cada vegada tot més de pressa." "Perquè aquesta voluntat d'allargar la vida de tot tipus de materials no es quedi només en un dia, tothom qui ho vulgui es pot endur aquesta guia on hi ha totes les botigues de segona mà i tallers de reparació de Barcelona."

Aquesta festa de l’autoreparació fa cinc anys se celebra a Barcelona i vol conscienciar als ciutadans que moltes vegades els objectes o electrodomèstics que ens semblen obsolets es poden reparar o reutilitzar sense necessitat de comprar-ne de nous. D’aquesta manera es generen menys residus i alhora s’estalvien diners.

Des de les 10.30 h i fins a les 14.30 h, al passeig de Sant Joan entre la travessera de Gràcia i el carrer de Còrsega s’ofereixen tallers gratuïts de costura, fusteria, electrònica i bricolatge, perquè els usuaris puguin aprendre a fer les reparacions necessàries ells mateixos, amb l’assessorament dels tècnics del projecte Millor que Nou. Mentre els més grans aprenen com restaurar un moble, posar a punt la bici o arranjar un descosit i, els més petits  gaudeixen d’un espectacle infantil i de jocs fets amb material reutilitzat.

Enguany també s’organitzat un mercat de segona mà amb la col·laboració de Flea Market Barcelona, que són pioners d’aquest tipus de mercats a la ciutat, i s’ha aprofitat la jornada per presentar la Guia 2014, que recull i actualitza les adreces dels comerços reparadors de tota l’àrea metropolitana de Barcelona.

On i com aprendre a reparar els objectes

Sota el lema Millor que nou, 100% vell, la campanya impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona ofereix assessorament gratuït durant tot l’any fent tallers de temàtica específica com bricolatge, manteniment de bicicletes, reconversió de roba… amb la finalitat de que els objectes no es llencin fins que realment hagin esgotat la seva vida útil.

També duen a terme el projecte Millor que nou a l’escola, que té la intenció d’inculcar la filosofia de la reutilització als infants i d’ajudar a organitzar mercats d’intercanvis als centres educatius perquè coneguin com generar menys residus.