L’afectada havia signat el 2007 una hipoteca per 550.000 euros. El préstec incloïa una clàusula sòl del 4,25%. És a dir, que per molt que baixés l’euríbor (l’índex de referència), mai no es podria beneficiar d’aquesta rebaixa i continuaria pagant el mateix. Segons el tribunal, això vulnera els drets del consumidor. Sobretot, perquè va en contra dels interessos del client.

Sovint, aquests tipus de préstec també tenen una clàusula sostre, del 15%, per protegir els consumidors d’una pujada excessiva de l’euríbor. El problema és que mai no ha sobrepassat el 5,5%. Per tant, és gairebé impossible que pugui aprofitar-se d’aquest topall. Segons l’advocada de l’Associació d’Usuaris de Bancs i Caixes, AUSBANC, tot això està pensat per protegir els interessos de la banca.

La revisió d’aquest tipus de clàusules pot suposar un estalvi de fins a 300 euros al mes. Molts consumidors s’han adonat que tenien aquests topalls a partir de 2009, quan arran de la crisi l’euríbor va començar a baixar i a ells la factura no els va canviar. Fins ara, una seixantena d’afectats de tot Espanya han aconseguit una sentència favorable i s’acumulen centenars de demandes més.