En l’acte de presentació de les activitats que impulsa el Departament de Cultura amb motiu de Sant Jordi, Mascarell ha exposat la situació del món llibreter. Apunta que el suport econòmic de l’Ajuntament, juntament amb el projecte Llibreria Activa de la Generalitat, han facilitat que el sector editorial sigui “un dels sectors culturals que millor està encarant la crisi” i espera que surti reforçat de la difícil situació econòmica que es viu al país. Un exemple que Mascarell ha posat és el nombre de vendes de llibres. Calcula que “han baixat en l’últim any un 10 % aproximadament, un percentatge menor que en d’altres sectors culturals”.

Segons el conseller, les llibreries i el món editorial formen part de la columna vertebral de la cultura catalana “N’hi ha 650 a tot el país i, malgrat que en tanquen moltes, també en tornen a obrir altres”. Concretament, durant l’últim any han tancat nou llibreries, però se n’han obert 12, segons xifres facilitades per la conselleria.

A Barcelona, Mascarell apunta que s’han tancat llibreries emblemàtiques, però que cada cas és particular i diferent. Pel que fa a la llibreria Catalonia, diu que no es va poder evitar el tancament, malgrat que van intervenir per evitar-ho. Malgrat això, no creu que aquesta situació es pugui generalitzar a la resta del sector llibreter. Assegura que el model de llibreria està canviant i que els nous comerços que obren tenen “funcions i característiques renovades i actuen com a centres culturals o d’activisme cultural i no només com a punt de venda de llibres”.

Mascarell també afirma que la feina que es fa alhora d’enfortir el mercat interior, així com per mantenir la presència del sector editorial català a la resta del món han fet que la davallada del nombre de llibreries i de vendes de llibres no sigui especialment significativa. En xifres, es constata només un 0,1% de la producció editorial mundial és catalana, però en canvi, Catalunya representa l’1% dels intercanvis editorials.

Per una altra banda, també ha declarat que “no estic especialment content del que s’ha treballat durant els darrers dos anys en l’àmbit de la lectura i per això es treballa amb més perseverància amb el desenvolupament del Pla de Lectura”.

Mascarell també ha reclamat la necessitat d’inversions per continuar treballant en projectes que actualment es troben encallats, com és el cas de la Bibliotecari provincial de Barcelona. Per altra banda, afirma sentir-se orgullós del desplegament del sistema bibliotecari a la ciutat. En els últims 15 anys s’ha passat de 13 centres i 80.000 usuaris de biblioteques a 42 centres i 150.000 usuaris.

Primera Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques públiques

Tot això ho ha dit durant la presentació de la primera Revetlla de Sant Jordi, durant la qual s’impulsaran diverses activitats en 365 biblioteques, 72 de les quals són de la província de Barcelona, encara que cap de Barcelona ciutat. Aquí sí que es farà, en canvi, el Pregó de la Lectura de Sant Jordi, que tindrà lloc al Consell de Cent de l’Ajuntament i anirà a càrrec de l’escriptor Albert Sánchez Piñol, que conversarà amb el periodista Toni Soler sobre els valors de la lectura i sobre el conjunt de la seva obra. Una altra activitat serà “Lletres, al camp!”, organitzada des de l’any 2005 per la Institució de les Lletres Catalanes i la Fundació FC Barcelona. Enguany coincideix amb la celebració de l’Any Espriu i per això, 11 autors de renom de la cultura catalana llegiran versos d’Espriu al Camp Nou abans del partit contra el Llevant.