La línia de subvenció anunciada pel consistori s'adreçarà a llibreries i altres comerços culturals de proximitat perquè puguin fer front a la millora de les infraestructures i els serveis que ofereixen. La notícia ha estat ben rebuda pel sector. Però, en espera que es concretin les bases de la convocatòria, els llibreters defugen que les ajudes siguin l'única via per sobreviure JOSEP COTS, director de la Llibreria Documenta "La societat ha de defensar la cultura. L'Ajuntament és una poteta però el 99% restant de potetes ha de ser suport de la societat." MARIÀ MARÍN, secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya "El que volem són eines financeres per invertir i reinventar-nos" "Necessitem que a les llibreries puguis comprar el llibre en paper i el llibre en digital i que estiguin equipades i es modernitzi." La Llibreria Alibri valora la possibilitat de sumar-se a la convocatòria JORDI COBIROL, Alibri "Aprofitarem per donar visibilitat al negoci, que la gent el conegui i incorporar-nos a les rutes literàries." El tancament de la històrica Llibreria Catalònia i de Proa Espais, entre altres negocis, van fer saltar les alarmes a la regidoria de Cultura. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Si una llibreria ben situada amb llarga trajectòria tenia dificultats. això va ser un crit d'alerta." El consistori preveu que al juny s'obri el període per rebre les sol·licituds i que les ajudes es puguin donar durant aquest any.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és protegir i impulsar el treball que realitzen els comerços culturals de la ciutat. Així, es buscarà promoure un segell o marca de qualitat, com a reconeixement i valor de la tasca que realitzen. De moment el consistori encara està elaborant les bases de la convocatòria, que previsiblement s’obrirà al juny.

Els llibreters valoren positivament la iniciativa però també alerten que les subvencions no poden ser l’única via que garanteixi la supervivència de les llibreries, “si la cultura i les llibreries hem de viure de les subvencions, malament, vol dir que a ningú no li interessa”, diu Josep Cots, director de la llibreria Documenta. Sobre la línia d’ajuts que vol obrir l’Ajuntament, Cots afirma que “la generositat és molt limitada, és un gest molt poètic però que es quedarà curt perquè a pidolar hi serem tots”. El director de Documenta afegeix que les llibreries estan patint les conseqüències de la crisi, “però no més que altres gremis”. “És una crisi econòmica, res més, no és que les llibreries s’acabin, és que s’acaba el petit comerç”. Cots respon així a les informacions sorgides arran del tancament de la mítica llibreria Catalònia, “jo estic en contra dels articles que parlen de la crisi de les llibreries, és la crisi del comerç”.

En un mateix sentit es pronuncia el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Marià Marin, que ha explicat a BTV que en el que portem d’any s’han obert més llibreries que no pas n’han tancat. Sobre les subvencions Marín afegeix que “a les administracions els diem que no necessitem subvencions per viure mantinguts falsament. El que volem són eines financeres per invertir i reinventar-nos i per tant una línia per poder modernitzar les infraestructures serà molt benvinguda”.

El concepte de comerç cultural és en sentit ampli i inclou llibreries, galeries, sales de música en viu, espais de creació, sales de teatre i antiquaris i establiments dedicats a la comercialització de creacions de disseny gràfic. I també espais periòdics com mercats, fires i festivals relacionats amb la cultura.

El tinent d’alcalde Jaume Ciruana ha anunciat, a la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, que per tirar endavant aquest pla cal intensificar el suport financer, fer difusió de les subvencions existents i promoure rebaixes fiscals.

Per donar visibilitat a aquests comerços culturals es crearan itineraris i rutes temàtiques, se senyalitzaran a l’espai públic, es faran campanyes de promoció internacional i es vincularan, aquests comerços, a La nit dels museus.

El Gremi de Llibreters, però, alerta d’un nou entrebanc que en un futur immediat pot amenaçar la supervivència de negocis familiars: la modificació de la llei d’arrendaments urbans i la pressió immobiliària pot fer insostenibles molts dels establiments. Per això, diuen, els ajuts econòmics que els donarà l’Ajuntament poden no arribar a compensar l’efecte letal que sobre algunes llibreries petites pot tenir el mercat immobiliari.