Després que el Servei Català de la Salut (CatSalut) va abonar al març en dos fraccions els pagaments pendents de gener, semblava que les farmàcies podrien començar a agafar oxigen. Però amb l’impagament del mes de febrer, que s’havia de fer efectiu aquest divendres, els establiments tornen a ofegar-se. Els farmacèutics esperen que el que se’ls deu del febrer se’ls pagui el 30 d’abril. Encara, però, no han recuperat els diners dels mesos de novembre (94,7 milions) i desembre (99,4 milions) a la qual se suma la factura pendent de les receptes dispensades al febrer (103,5 milions deuros) i en total el deute ascendeix a 297,7 milions d’euros.

Com és habitual en aquests casos, fonts del Departament de Salut han afirmat que treballen per pagar “com més aviat millor” i han tornat a culpar del retard al fet de no cobrar els fons que falten del fons de liquiditat autonòmic (FLA). I així, l’impagament de Madrid a la Generalitat acaba traduint-se en un impagament del CatSalut a les farmàcies.

El mes passat el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van votar per majoria recórrer a la via judicial perquè el Govern pagui els interessos de demora i, una setmana després, un miler de farmacèutics es van concentrar davant el Palau de la Generalitat per exigir el cobrament dels deutes.

Segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, 14 farmàcies han hagut de tancar o presentar concurs de creditors. El Consell també va alertar fa unes setmanes que alguns medicaments (sobretot els més cars) comencen a ser escassos a les farmàcies i adverteixen que els problemes d’abastiment poden anar a més. De fet, ja comença a ser habitual per a alguns malalts anar a la farmàcia i que els adrecin a un altre establiment o se’ls faci esperar un parell de dies per rebre el tractament, ja que queda molt poc estoc.