Tot i ser una parada obligada del bus turístic, els visitants del mirador de Colom s'han de conformar amb una fotografia del monument. Malgrat que acumula 11 mesos tancat, els turistes s'emporten la sorpresa. MARIA DOLORS CARRERA "Ens hem trobat avui que hem vingut amb tota la il·lusió per pujar fins dalt de tot i ara la notícia és que no podem pujar perquè l'ascensor no funciona. I què hem de fer? Tornar un altre dia?" Hauran de tornar al juny, quan les obres de millora de l'ascensor s'hauran enllestit. Arran de l'avaria que va obligar a evacuar sis turistes al maig de l'any passat, el Col·legi d'Enginyers de Catalunya ha elaborat un informe integral de la instal·lació que planteja mesures a tota la infraestructura, més enllà de l'ascensor, i revisions anuals més acurades. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "El compliment de la normativa es feia de manera exhausitva, que hi hem posat de més? Una major atenció. hi ha uns mínims que es complien. Amb aquests mínims no n'hi ha prou, hem de fer més per garantir i diminuir al màxim el risc." Entre les actuacions que es faran a l'ascensor es contempla canviar el cablejat i alguna politja que tenia fins a 80 anys. El cost total de les obres és de 200.000 euros. Una pressupost que assumeix Turisme de Barcelona i que també permetrà aplicar canvis en els sistemes d'evacuació. Sempre que es pugui, es desallotjarà per l'interior del monument. POSTPO El rescat serà vertical a través d'un sistema descensor que no requereix electricitat i a través del qual pot baixar qualsevol persona. En cas que no hi hagi més remei que evacuar per l'exterior, la millora substancial és que el monument disposarà d'una cabina. D'aquesta manera s'evitaran les cinc hores que es va alllargar la darrera incidència.

L’1 de maig de l’any passat sis turistes van haver de ser evacuats del mirador de Colom on havien quedat atrapats per una avaria a l’ascensor. Els visitants van haver de ser rescatats per l’exterior del monument amb una grua de grans dimensions. Aquell mateix dia es va tancar l’accés als visitants d’aquest espai emblemàtic de la ciutat, que es reobrirà aquest mes de juny, coincidint amb el 125 aniversari de l’estàtua.

Des d’ara i fins el moment de la reobertura, la instal·lació se sotmetrà a un seguit d’actuacions seguint les recomanacions del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC). En l’últim any els experts han analitzat l’estat del monument i han elaborat un informe amb les millores que cal fer tant en el fust del monument com en el funcionament de l’ascensor i en el mètode d’evacuació de persones en cas que sigui necessària.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha volgut insistir que la infraestructura complia amb les garanties de seguretat “es feien revisions mensuals, la normativa es complia exhaustivament, però hem vist que amb els mínims no n’hi ha prou”. El Col·legi d’Enginyers recomana, però, complementar aquesta revisió mensual amb una d’anual més exhaustiva. Cal tenir en compte que es tracta d’una instal·lació molt antiga amb peces que, en alguns casos, no s’han canviat mai “són peces segures, no s’han de trencar però no funcionen amb la mateixa eficàcia”, ha explicat Àlex Zaragoza, del COEIC. Per això es realitzarà un canvi de politges i cablejat de l’ascensor.

L’evacuació, millor per l’interior

Els experts consideren que calia posar l’accent en l’adequació de la infraestructura perquè en cas que s’hagi d’evacuar es pugui fer per l’interior i no per la façana, com es va fer al maig. Així, de forma prioritària, el Col·legi recomana utilitzar un sistema de descensor normalitzat per rescats verticals que no requereix cap font externa d’energia. En cas que no sigui possible i s’hagi de fer per l’exterior el Col·legi dicta que s’ha de disposar de forma permanent d’una cistella preparada per ser elevada per la grua. També s’ha previst que hi hagi elements ornamentals que siguin desmontables des de l’exterior per facilitar la sortida de les persones atrapades.

Durant el temps en què el monument ha estat tancat, molts turistes s’han queixat de no poder-lo visitar, però l’Ajuntament ha insistit que no hi podrien accedir fins que no es complissin uns requisits mínims de seguretat. El Mirador de Colom rep la visita d’unes 170.000 persones cada any, tant de turistes com de barcelonins, que aquest estiu podran tornar a gaudir de les vistes que ofereix aquest punt de la ciutat.