La Unió Europea ha sentenciat aquest dijous la llei espanyola de desnonaments, una normativa que segons la Cort amb seu a Luxemburg, “impedeix al jutge que és competent declarar abusiva la clàusula d’un contracte de préstec hipotecari per suspendre el procediment d’execució hipotecària iniciat per una altra via”. Segons l’alt tribunal, la normativa que regeix al nostre país els desnonaments és contrària a la legislació europea de protecció dels consumidors. Amb aquest document, l’alt tribunal europeu dóna als afectats la possiblitat d’aturar els desallotjaments si recorren a la justícia al·leguen que han estat víctimes de les clàusules abusives. En altres paraules, el dictamen europeu dóna eines als jutges perquè, el contrari del que passa ara, no es vegin obligats a aplicar de forma automàtica l’execució hipotecària sense escoltar els deutors.

La sentència del tribunal de Luxemburg respon a una qüestió presentada pel Jutjat Mercantil de Barcelona, que ha de dirimir una denúncia presentada per un ciutadà de Martorell contra CatalunyaCaixa, l’entitat bancària que el va forçar a marxar del seu habitatge el mes de gener de 2011 per impagament de la hipoteca. Aquest mateix denunciant també ha sol·licitat que es declari nul·la una de les clàusules del préstec hipotecari i que, en conseqüència, el procediment judicial d’execució hipotecària sigui considerat també nul. El titular del jutjat, José María Fernández Seijo, va plantejar una qüestió prejudicial a Luxemburg per saber si la llei espanyola és compatible o no amb els drets dels consumidors que protegeix la directiva comunitària. Seijo ho va fer després que el Tribunal Constitucional espanyol rebutgés estudiar una qüestió d’un jutge de Sabadell sobre si les execucions hipotecàries vulneraven els drets de la ciutadania.

El dictamen del tribunal europeu és de compliment obligat per tots els jutges de la Unió Europea i serà aplicable a partir d’ara tant en els processos en marxa com en les sentències pendents de dictar. Els magistrats hauran de tenir en compte aquest document que crea jurisprudència, tot i que no és vinculant i Espanya no està formalment obligada a canviar la llei. En qualsevol cas, el Partit Popular ha esperat a conèixer el dictament de l’alt tribunal per decidir quina postura adopta en el debat de la ILP sobre la dació en pagament, que ha obtingut el suport de més d’1,4 milions de ciutadans i que és en fase de tramitació al Congrés dels Diputats.

La Comissió Europea vetllarà perquè Espanya compleixi la sentència

La CE ha afirmat aquest dijous que la legislació europea “ha de ser aplicada de manera correcta en tots els estats membres”, després de fer-se pública la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que afirma que la norma espanyola de desnonaments és contrària al dret comunitari. La comissió ha advertit que examinarà “els detalls de la sentència i analitzarà quines mesures s’han de prendre en relació a Espanya”.

La portaveu de Justícia de la Comunitat Europea, Mina Andeeva, ha afirmat que “la sentència d’avui del Tribunal de Justícia és un pas important per a la protecció dels drets dels consumidors europeus, de manera que els drets reconeguts en la legislació comunitària puguin ser defensats”.