La participació dels farmacèutics en la votació que s’ha portat a terme aquest dimarts ha estat massiva: un 75% (en total 2.549 vots). El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, ha valorat positivament la mobilització del sector i ha matisat que “no és estrany que en la situació actual els farmacèutics participin, ja que el moment és molt greu”.

La premissa de la consulta era tirar endavant amb les mesures que obtinguessin un suport de com a mínim dos terços dels col·legiats, i les mesures més votades han estat, per ordre: reclamar els interessos del deute que la Generalitat té amb els establiments (amb un percentatge del 96,93%), manifestar-se a la plaça de Sant Jaume (72,03%), recollir signatures dels usuaris per portar-les al Parlament i que s’estudiï establir com a prioritat el pagament a les farmàcies (amb un 87,86% dels vots).

 

En la votació s’ha descartat denunciar el concert que les farmàcies tenen amb el CatSalut (amb només un 41% dels vots) i el tancament patronal (amb un 51%). En aquest cas, segons de Dalmases, el sector ha considerat que un altre tancament tindria molts efectes sobre la ciutadania i ha rebut menys suport perquè, segons ha dit, “l’anterior no ens va servir de res”. La prioritat ara per als farmacèutics és difondre la problemàtica que viu el sector, que cada setmana que passa veu com s’agreuja el deute del govern. De Dalmases alerta que “la situació és prou seriosa, no volem espantar ningú” però “si en un mes no millora, “ens podem trobar en situacions de desabastiment real“, ja que poden exhaurir-se els estocs i també les capacitats financeres de les farmàcies.

Precisament per evitar que s’arribi a aquest escenari, el Consell de Col·legis, que representa 3.200 farmàcies catalanes, reclamarà els interessos de demora del deute que la Generalitat ha contret amb les farmàcies i exigirà que es compleixi la llei de morositat. El portaveu dels farmacèutics ha afirmat que a finals de març el deute del govern català amb els establiments ascendirà ja a 302 milions d’euros, sense tenir en compte els interessos, que encara no han calculat. En aquest sentit, Jordi de Dalmases ha dit que és urgent resoldre aquesta situació i ha denunciat que “l’administració legisla i controla que es compeixin les normes però ells són els primers que se les salten. Hem de canviar si volem que la ciutadania respecti les institucions”, ha dit.

Pel que fa a la possibilitat de suspendre la dispensació de medicaments, com ja s’ha fet en alguna altra comunitat autònoma, el president del Consell Col·legis ha explicat que “deixar de dispensar no s’ho planteja cap farmacèutic” i ha matisat que “no cal amenaçar, perquè les coses passaran si no podem pagar”. En referència a aquesta possibilitat, de Dalmases ha explicat que ja hi ha farmàcies que no poden adquirir certs fàrmacs o que tenen el suministrament suspès: “de moment l’usuari no ho nota, perquè es compensa l’abastiment gràcies al contacte amb altres farmàcies”, però ja hi ha dificultats per disposar de certs medicaments, com per exemple els que són més cars o més difícils de trobar.