BTV ho va avançar fa unes setmanes i, finalment, TMB ho ha confirmat: a partir d’aquest divendres el servei de metro es redueix un 3%. Fonts de l’empresa de transports han explicat a Barcelona Televisió que el trànsit al suburbà es retallarà com a conseqüència de la caiguda de demanda provocada per la crisi econòmcia. Aquest ajust, segons TMB, es fa cada any i s’acumula a la reducció de servei que ja es va aplicar l’any 2012 en el marc d’un pla d’estalvi per reduir la despesa en 56 milions d’euros. L’any passat la caiguda de l’oferta es va fer efectiva en les anomenades hores vall i els caps de setmana, i també es va descartar la possibilitat d’allargar l’horari de metro en nits en què hi hagués partits de futbol o concerts.

Aquest 2013 hi haurà nous ajustos al suburbà, en aquest cas, en les hores punta i els caps de setmana. Segons TMB, la reducció de l’oferta només serà en algunes línies i franges horàries, i s’ha estudiat “minuciosament” que les conseqüències siguin les mínimes possibles per als usuaris. I l’afectació en qüestió serà, a les hores punta, que a la línia L2 circularan tres trens menys i a l’L3 se li restarà un tren: això es traduirà en 27 segons més d’espera a l’L2 i set segons més a l’L3, un augment de les freqüències de pas que, segons l’empresa, “serà difícil de detectar per part dels usuaris”. El descens de l’oferta durant les hores de més activitat els dies feiners serà en total del 2,6%.

Als caps de setmana també hi haurà afectacions, en concret, un 4,4% menys els dissabtes i un 3,1% els diumenges. Aquesta mesura d’estalvi no es notarà al servei metro nocturn ininterromput els dissabtes a la nit, en què els intervals es mantindran entre els 10 i els 15 minuts depenent de la línia. La suma global de la reducció de l’oferta els dies feiners, dissabtes i diumenges, se situa en un percentatge d’un 3% menys. Amb aquesta mesura, TMB espera estalviar 650.000 euros l’any només en electricitat.