JORDI CLOS, president del Gremi d'Hotels de Barcelona "No farem intrussisme en un sector que no és el meu. És a dir, jo no em posaré a decidir els senyors del comerç el que han de fer, ara, el que sí que puc fer, és transmetre-li als senyors del comerç el que els meus clients turistes pensen o demanen." // "Els turistes que tenim en els nostres hotels el diumenge, venen a la recepció, pregunten on poden anar a comprar i quan els hi dius que no, es frustren. Però és que aquests mateixos turistes el dissabte han vingut carregats de bosses."

“Volem que el turista que estigui a Barcelona pugui anar de compres en diumenge”, ha dit Jordi Clos. De fet, aquesta qüestió és una vella reivindicació del sector hoteler. Clos ha anunciat aquest dijous que l’associació de comerciants de Diagonal Centre ha consultat -després s’ha sabut que mitjançant una recollida de firmes- als botiguers de Barcelona per saber amb exactitud quants són partidaris d’obrir també els diumenges.

Segons ha confirmat a BTV la presidenta de l’Associació de Comerciants de Diagonal Centre, Marta Canut, l’entitat ha començat a recollir firmes a vies turístiques com la Rambla, la Rambla de Catalunya, l’avinguda Diagonal, el passeig de Gràcia, el passeig del Born i el Portal de l’Àngel. Una altra associació, els Amics de la Rambla, creu que abans de promoure l’obertura en festius s’hauria de fer un estudi per veure l’impacte que tindria aquesta mesura, tant a les zones turístiques com a la resta de la ciutat.

Aquest és un debat que fa temps que s’arrossega i que en els darrers mesos ha anat en boca del govern estatal i de la Generalitat. El 2012, el Govern espanyol va aprovar un decret de liberalització d’horaris comercials en zones turístiques que permet als comerços obrir de dilluns a diumenge. En vista d’aquesta nova normativa, la Generalitat va blindar la llei comercial catalana, que no permet la liberalització d’horaris. Aquest tema ha generat polèmica entre els comerciants de la ciutat i sobre la qual en molts casos diverses entitats ja s’han pronunciat. La majoria ho han fet en contra.