El Sónar supera ja la majoria d’edat i deixa els espais que l’han vist créixer durant els darrers 20 anys: el MACBA i el CCCB. El Festival de Música Avançada i New Media Art va començar a gestar-se el 1992 al Centre de Cultura Contemporània i va néixer finalment l’any 1994. Durant els darrers anys s’ha internacionalitzat i ha guanyat prestigi, i també ha crescut gràcies a la col·laboració amb el MACBA i el districte de Ciutat Vella. El festival, però, no ha parat de créixer i l’espai s’ha quedat petit.

La direcció va començar a plantejar-se un canvi d’ubicació fa dos o tres anys , finalment, han decidit materialitzar-lo coincidint amb el 20è aniversari del Sónar. Afirmen que el canvi no ha estat una decisió forçada, sinó que respon a la necessitat d’iniciar una nova etapa, aquesta vegada a la Fira de Barcelona. El recinte elegit ha estat aquest perquè permet mantenir el caràcter de festival urbà i, alhora, està ubicat enmig de Sants-Montjuïc i l’Eixample, pròxim als serveis de la zona.

La direcció no volia perdre el caràcter urbà i de centralitat que ha definit el festival des dels inicis, ni tampoc el caràcter de pioners amb la ubicació al CCCB es volia evitar fer ús d’un espai d’escenari convencional, volien espais on el públic pogués circular (com l’emblemàtica gespa artificial del CCCB).

La direcció del festival ha reconegut que durant els primers dos anys hi poden haver algunes dificultats d’adaptació, però han destacat un avantatge de la futura ubicació a Fira de Barcelona, com és la possibilitat d’acollir formats de major capacitat gràcies a una capacitat superior d’aforament.

Pel que fa al funcionament des del punt de vista pràctic, es mantindran els quatre escenaris del Sónar Dia (el SonarHall, el SonarDôme, l’espai central del SonarVillage i una zona experimental, la del SonarComplex).

El festival crea llaços amb la Mobile World Capital

El Sónar formarà part de l’agenda d’activitats de la Mobile World Capital amb el nom de Sónar+D i es programaran actes i exposicions vinculats la tecnologia, com les que en altres anys s’havien desenvolupat en el marc del Sónar Pro, el Sonarmática o el Sonorama. En el marc d’aquesta edició es realitzaran zones de treball, instal·lacions interactives, demostracions i presentacions de productes, així com serveis i iniciatives emprenedores en l’àmbit de la creativitat, la tecnologia i la música. L’epicentre del Sonar+D serà el Palau de Congressos de Barcelona, tot i que les activitats i propostes estaran repartides par altres espais i escenaris de la ciutat.