L’Agència de Residus de Catalunya i la UAB han presentat un estudi segons el qual a Catalunya es llencen cada any 262.471 tones d’aliments aprofitables. Aquesta xifra representa el 7% del menjar que compren les famílies, els restaurants i els comerços. Es calcula que amb aquesta quantitat es podrien alimentar mig milió de persones durant un any. A petita escala, cada català malbarata 35 quilos de menjar cada any, fet que suposa una pèrdua de 112 euros anuals.
On es produeix més de la meitat (58%) d’aquest malbaratament és a les llars. Les segueixen els supermercats, que en representen el 16%, i l’hostaleria, amb el 12%. El comerç al detall (9%), els càterings (4%) i els mercats municipals (1%) també llencen aliments que es poden aprofitar, tot i que representen una part més petita del total.
Per combatre aquestes xifres, l’Agència de Residus de Catalunya demana prendre consciència de la importància del menjar i recomana un canvi d’hàbits. Una guia recull consells per reduir la quantitat de menjar malbaratat, com per exemple:
– planificar la compra i evitar adquirir un excés d’aliments
– planificar els menús
– conservar adequadament els aliments
– tenir en compte les dates de caducitat dels productes a l’hora de treure’ls de la nevera
– guardar el menjar que sobri dels àpats en carmanyoles per reaprofitar-los més tard
– fer el mateix als restaurants i demanar que envasin per emportar els aliments que no s’hagin acabat del plat.