Salutació cordial de president a alcalde, tot i que Xavier Trias sap que Artur Mas li deu més de 230 milions d'euros. La trobada d'avui no ha servit per posar fi a tot el deute de forma imminent. Trias vol ser exigent però, matisa, també realista. La situació financera de la Generalitat fa difícil complir compromisos pendents, i amb un Ajuntament solvent, l'alcalde ha ofert col·laboració per desencallar projectes aturats. Els dos mandataris han fixat la prioritat: equipaments socials i inversions per reactivar l'economia. Com ja ha fet amb l'Escola Mediterrània, Trias està disposat a avançar diners i que el govern els torni quan pugui. Un nou exemple podria ser a l'illa d'equipaments del Guinardó. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo necessito que aquest projecte tiri endavant, perquè és una necessitat que té el Guinardó. Si això vol dir que l'Ajuntament ha d'avançar algun diner en algun moment determinat perquè es puguin fer aquestes obres? Si jo tinc capacitat econòmica, ho faré." Mas ha agraït el suport de l'alcalde perquè compensa la debilitat financera de la Generalitat. Una situació que pot anar a més, ha dit el president, si el govern central manté els objectius de dèficit actuals. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Nosaltres volem pagar els deutes, perquè som gent seriosa. El que passa és que en aquest moment no hi ha diners per a tot, i per això es va acumulant un cert endeutament com a conseqüència d'aquesta imposició unilateral del Govern espanyol de fixar uns dèficits que no són assumibles." Totes aquestes inversions pendents s'hauran de prioritzar ara en el marc d'una comissió mixta Generalitat-Ajuntament. Per part del govern català en formarà part la vicepresidenta Joana Ortega i el conseller de la Presidència, Francesc Homs. El consistori hi enviarà el primer i segon tinents d'alcalde: Joaquim Forn i Sònia Recasens. Una comissió que es reunirà en les properes setmanes. Us ho ha explicat des de la plaça de Sant Jaume, Marc Garcia.

Xavier Trias ha anunciat que s’ha tornat a activar la comissió bilateral entre les dues administracions per negociar els projectes pendents i decidir quins es poden tirar endavant i quins no, marcant un calendari d’actuació basat en la realitat econòmica actual. En aquest sentit Trias ha dit que la voluntat és “buscar la col·laboració des de la lleialtat i el realisme”. L’alcalde considera que hi ha acords signats en el passat que són impossibles de complir i que si no es van fer quan hi havia diners ara encara tenen menys sentit. Sobre la Línia 9, ha reconegut, per exemple, que la part del mig no es podrà posar en marxa en propers anys. En canvi, considera una prioritat acabar el complex d’equipaments del Guinardó.

Trias ha tornat a posar en valor la solvència del consistori barceloní. “La Generalitat està maltractada i pateix molt”, ha dit l’alcalde. “Tenim un Ajuntament Barcelona amb marge per actuar i el posem al servei del país per treure’l de la situació econòmica actual“. I ha afegit que “avui no venim només a demanar diners, sinó a buscar la manera com ens poden pagar el que ens deuen”.

El president Artur Mas també ha anat en la mateixa línia. Ha dit que “s’ha de ser realista. No es pot fer tot, s’ha de prioritzar”, i que cal fer valdre la marca Barcelona i associar-la amb Catalunya, per aprofitar-ne el potencial. “No hi ha diners per a tot”, ha sentenciat, “i per això es va acumulant un cert endeutament”, que Mas atribueix a “la imposició unilateral del Govern espanyol de fixar uns dèficits que no són assumibles”.