GERARD "Aquesta manifestació el que demana bàsicament és que el jovent necesitem espais autogestionats i que si no ens els dóna l'Ajuntament nosaltres els prenem. I sobretot per fer sentir que aquests joves no són culpables de res i que els absolguin."

Aquest dissabte, cap a les 7 h, algú ha avisat els Mossos d’Esquadra en veure que un grup de persones estava entrant al número 11 del carrer de Jesús per una finestra que hi havia oberta al primer pis. El veí ha pensat que hi entraven a robar, però en arribar-hi la policia ha vist que es tractava d’una ocupació. Una trentena d’activistes que hi donaven suport han intentat impedir l’entrada dels mossos d’esquadra a l’edifici. Hi ha hagut cops i empentes. Segons els Mossos d’Esquadra, un policia ha resultat ferit lleu en una mà per una puntada de peu.

Un cop dins l’edifici, els Mossos d’Esquadra han detingut cinc joves que es negaven a abandonar-lo. Abans d’endur-se’ls cap a la comissaria de les Corts, un d’ells ha estat traslladat a l’Hospital Clínic per ser atès d’una ferida que segons els Mossos s’havia fet en entrar a l’edifici i segons els joves s’ha produït en l’enfrontament amb la policia. A hores d’ara, els cinc joves ja han quedat en llibertat.

Els propietaris de l’immoble n’han denunciat l’ocupació. Segons els Mossos d’Esquadra, s’han trobat que els joves n’havien arrencat el sistema d’alarma i ho havien remenat tot. Avui mateix s’han afanyat a tapiar els accessos perquè l’espai no sigui ocupat.

Accions de protesta

La protesta pel desallotjament i l’actuació policial ha tallat durant uns minuts el carrer Gran de Gràcia i després s’ha desplaçat cap a l’Hospital Clínic i la comissaria de les Corts. Després de la concentració del migdia davant de la comissaria de les Corts, on estaven detinguts els cinc joves, les protestes s’han traslladat novament a Gràcia.

Més de 200 persones, entitats i moviments socials del barri s’han concentrat cap a les 19 h a la plaça del Raspall per sumar-se a la Cercavila dels Foguerons convocada per l’esquerra independentista en defensa del català. La manifestació ha recorregut diversos carrers de Gràcia i també ha servit per criticar tant l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra d’aquest matí com el futur desallotjament del Casal Popular de Gràcia.

En un principi també s’havia anunciat una manifestació nocturna, que havia de recórrer els espais ocupats a partir de les 2 h, però després de l’alliberament dels detinguts s’ha desconvocat.

Centenars de veïns ja es van concentrar divendres al vespre per reivindicar el paper social del Casal Popular de Gràcia, ocupat des de l’any 2002 i pendent d’una ordre de desallotjament que s’executarà a principis de febrer, segons la darrera notificació que han rebut a l’Assemblea de Joves de Gràcia.