El mes de novembre del 96 es va fer la primera obra del TNC en aquesta sala, la Tallers. Durant 15 anys aquest espai ha servit per potenciar especialment els joves creadors. Avui s'ha anunciat que la sala tancarà durant dos anys a partir del 4 de març. Un tancament que respon a la caiguda dels ingressos del TNC, que va estretament relacionada amb la baixada d'un 30% en la venda d'entrades respecte a la temporada passada. 'Groenlàndia', de Jordi Faura, serà la darrera obra que es representarà a la Sala Tallers, del 13 de febrer al 3 de març. Aquesta tarda els membres de l'equip tècnic i artístic estaven treballant en l'escenografia. Al marge del tancament temporal de la Sala Tallers també s'han fet alguns canvis en la programació per reduir despeses. La direcció ha decidit suprimir un espectacle que s'havia de fer a la Sala Gran, 'Panorama', de Philippe Decouflé, i la resta d'obres patiran una retallada en el pressupost. Un fet que es traduirà en l'eliminació d'un total de 70 funcions. SERGI BELBEL, director Teatre Nacional de Catalunya: "Tot aquest tipus de mesures que fem, les fem perquè el Teatre Nacional pugui continuar sent un centre de creació d'espectacles. La cosa s'estreny perquè el moment ens demana aquesta compressió però tinguem tots present que això en un moment en que l'economia canviï, també ha de canviar perquè jo crec que el Nacional mai ha pogut desplegar realment el que és capaç de donar." Belbel deixarà la direcció del TNC a finals d'aquesta temporada. El relleu l'agafarà Xavier Albertí amb uns números que són els que eren i amb l'anunci d'un pla de viabilitat que falta definir i que podria afectar alguns dels 129 treballadors del teatre.

El muntatge ‘Groenlàndia’ no pateix alteracions i es manté en les dates previstes. Serà l’última obra que es representarà a la Sala Tallers abans del tancament provisional. En canvi, tant la Sala Gran com la Petita seguiran amb el calendari programat, amb l’excepció de ‘Panorama’, que se suspèn. Això sí, algunes funcions canviaran de data i se’n reduirà el nombre de dies que estaran en escena.

El trasllat de les obres ‘No parlis amb estranys’ i ‘Atraco, paliza y muerte en Agbänaspach” a la Sala Petita suposarà un reajustament dels preus de l’entrada, que passen a ser de 22,41 a 15 euros. El TNC es posarà en contacte amb totes aquelles persones que ja hagin adquirit un passi per informar-los de com recuperar part dels diners.

Els responsables del teatre no s’han volgut pronunciar sobre un possible ERO, ni han dit si saben l’abast que podria tenir una reducció dràstica de les subvencions. Sí que han admès, però, que hi haurà baixades de sou i també de les partides en escenografia i vestuari. Actualment, el TNC està format per 129 treballadors, 98 dels quals són personal laboral fix.

La finalitat d’aquestes mesures és reduir el nombre de funcions (que passa de 430 a 360) per tal d’augmentar l’índex d’ocupació. Pel que fa a l’ocupació, el TNC ha caigut aquesta temporada 2012-2013 fins a un 55,17%, segons s’ha dit aquest divendres, a causa, sobretot, de la pujada de l’IVA. És un xifra molt per sota de la mitjana que el TNC tenia des de sempre, i que se situava en un 73,21%. Com a resposta a aquesta davallada, el teatre va decidir abaixar preus durant l’últim trimestre de l’any per tal d’estimular la compra d’entrades. La direcció del teatre calcula que l’evolució d’ingressos farà una davallada del 27,85% pel que fa als ingressos per venda d’entrades. Una previsió que ha obligat a prendre aquestes mesures amb l’objectiu de mantenir el dèficit zero que fins ara ha caracteritzat aquesta intitució, que ha tancat tots els anys amb equilibri pressupostària, segons la gerent del TNC, Mònica Campos.

Amb aquest nou panorama, el TNC veu perillar el Projecte T6, destinat a la creació d’espectacles de producció pròpia, ja que és la part més afectada per les retallades del teatre.

Belbel ha assegurat que ha estat necessari reaccionar amb un canvi en la programació per no alterar, ni hipotecar, el projecte del nou director artístic. Xavier Albertí substituirà Belbel a partir del juliol. El director actual ha assegurat que no se sent responsable de la davallada d’ingressos però que tampoc no pot “eludir-ne les responsabilitats”. Belbel considera que la disminució de públic no es deu tant a la programació sinó a la situació actual que es viu al país.

La Sala Tallers tanca com a espai d’exhibició però la direcció està oberta a trobar noves funcions a aquest espai, que podria funcionar també com a sala d’assaig.