Ja fa uns dies que aquest cartell presideix la façana de la llibreria Proa Espais. Inicialment, Enciclopèdia Catalana, l'empresa propietària, se'n plantejava el trasllat a un local amb un lloguer més assequible. Finalment, però, s'ha descartat aquesta opció. Aquesta tarda, en un comunicat, Enciclopèdia Catalana ha explicat que l'operació forma part d'un pla de reestructuració que afectarà el 25% de la plantilla, és a dir, uns 40 treballadors de l'empresa, set dels quals són de la llibreria Proa. El Grup argumenta que ha tancat l'any amb pèrdues de 500.000 euros i una facturació de 22 milions d'euros, un 11% menys que l'any passat. Proa Espais tanca després de més de 20 anys, els últims vuit en aquest local del carrer del Roselló. Al llarg d'aquest temps s'ha convertit en una de les llibreries barcelonines amb més presència de la llengua catalana. ADA BRUGUERA, clienta "Ens estem traslladant a llibres d'èxit, best-seller de grans superfícies, i estem perdent la cultura de les llibreries petites de barri. Aquesta és una llibreria més gran, però es nota que hi ha de tot, la gent en sap." RAFAEL GÓMEZ, client "La crisi, Internet i els llibres digitals han posat fi al paper." L'1 de febrer serà l'últim dia que la llibreria obrirà les portes. El tancament de Proa se suma al d'una altra llibreria històrica, Catalònia. Per mirar de minvar l'efecte de la crisi entre els llibreters, l'Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Llibreters de Catalunya estudien ara ubicar llibreries de barri dins les biblioteques de la ciutat.

El Grup Enciclopèdia Catalana no buscarà un nou espai on reubicar la llibreria, que des de fa vuit anys estava situada al carrer del Rosselló. La decisió de tancar ja està presa i l’establiment abaixarà les persianes en 10 dies. El preu del lloguer del local i el manteniment de l’espai han marcat aquesta decisió. També les vendes se n’han ressentit, amb un lleuger descens de la facturació durant el 2012. En un comunicat, l’empresa assegura que en el pla de reestructuració es reduirà la plantilla en un 25%, i que afectarà els sis treballadors que hi ha a la llibreria. Segons la nota, es podran seguir comprant llibres a través del portal de vendes en línia www.llibres.cat. La fundació del grup, que finançava la llibreria, centrarà ara tots els recursos en la producció editorial. Segons el grup, amb aquesta reducció de despesa es recuperaran els beneficis de cara a 2014.

L’Ajuntament busca fórmules per evitar més tancaments

Després del tancament de la reconeguda Llibreria Catalònia, o del trasllat de la llibreria Jaimes, ara el govern municipal i el Gremi de Llibreters de Catalunya busquen solucions per evitar més tancaments. Es plantegen incorporar les llibreries de barri a l’interior de la xarxa de biblioteques públiques. Així es potenciarà la venda de llibres des de les pròpies bibilioteques. Una altra fórmula que estudia l’Ajuntament és subvencionar-les perquè no desapareguin de la ciutat. I la darrera i última proposta que s’han plantejat ha estat la de crear una fira especialitzada per a aquest tipus d’establiments.